Campanie electorala in SUA. Cifre, de pe CNN:
– Obama a strans in luna martie 2008 (doar in luna martie) 40 de milioane de dolari din donatii de la 442.000 donatori, fata de 55 de milioane in februarie. 218.000 din donatorii din martie au dat bani pentru prima oara in campanie; adica aproape jumatate.
– Hillary a strans in luna martie 2008 (doar in luna martie) 20 de milioane de dolari fata de 35 de milioane in februarie.
Daca facem un calcul simplu pe cifrele lui Obama, asta inseamna pe undeva in jur de 100 de dolari in medie pentru un donator din luna martie.
Eu m-am gandit asa, ca 100 de dolari chiar si intr-o intreaga campanie in Romania, pentru un om, nu e mult.
Daca faci juma de milion de oameni intr-o campanie sa dea bani, sa zicem suma totala a cat pretind partidele din Romania ca au ca membri, ajungem la 50 de milioane de dolari, bani pe bune intr-o campanie.
Voi ce ziceti?
Eu va mai zic ceva: eu cred ca nu e “imposibil” sa faci o campanie care sa fie bazata pe fund-raising in Romania. Cine are cap sa gandeasca, cine are urechi sa auda. Iar cine vine cu “textul” obosit ca partidele sunt cum sunt e pierdut din start; pentru ca e prins intr-o logica obosita.
PS. Incerc sa imi conving clientii care au idei ceva mai “curate” ca nu o sa scape de problema “obligatiilor” post-electorale legate de cei care ii “finanteaza”, decat in felul asta.
PS2. Termenul de “industrie electorala”, pentru cei care nu au inteles, are un sens foarte pozitiv aici.
PS3. Mai exista “grupul celor care” zac pe langa politica si care incearca sa iti explice ca de fapt toata povestea asta cu bani si consultanta e de fapt o mare “combinatie” prin care se spala bani si ca de fapt totul e o fatada … bla bla, ca nu are rost de aceea sa vorbim de fund-raising si de campanii facute asa. Le urez vizionare placuta la urmatorul film despre conspiratii, oculte samd. Noi ne facem treaba fara parerile lor.
Update, 4 aprilie: Mi-am dat seama ca nu e clar ce inseamna pentru cititori “campanie”. Eu cand vorbesc de campanie si de durata ei ma refer la un proces angajat, de macar 6 luni de zile, si in nici un caz doar la luna oficiala de campanie si cele cateva saptamani de campanie premergatoare. Sa nu mai zic de situatia curenta, cand mai sunt 2 saptamani pana se inchid listele de candidati pentru locale, si sunt o gramada de locuri, mai ales Bucurestiul, unde nu sunt desemnati oficial acesti candidati.
Cristi.
Pingback: Finantare campanii electorale in Romania. Linkuri utile. « Agentia de Rating Politic. Blog.
Pingback: Cum se strang bani pentru politica « Agentia de Rating Politic. Blog.