Am comentat si la Sutu referitor la sondajele de opinie Insomar si CCSB. Reiau si aici.
Cu atata timp inaintea alegerilor, fara candidati oficiali si cu o lista atat de diversa de persoane este destul de normal ca liderul de piata (Basescu) sa aiba o asemenea “prima” sau un asemenea “bonus” de simpatie.
Lucrurile se vor schimba. Momentan, chestiunea prezidentialelor nu e pe agenda publica.
Si Insomar si CCSB converg catre o astfel de distanta a liderului de piata. Cred ca miza sondajelor actuale este mai degraba de a identifica challengerul.
Coalitia surpriza PSD si PDL complica constituirea unui asemenea “contracandidat”. Deruta si jocurile interne din PNL, de asemenea. “Mirajul” Oprescu de la alegerile din Bucuresti ii baga in ceata si mai tare pe altii. Se incearca diverse variante, precum cea de la Institutul Sincai si se vor mai incerca si altele.
Cristi
Tz tz tz. Se spune CCSB si Insomar. Motive? Galore. Si alfabetic, si depedeve al perioadei realizarii sondajelor.
Tz tz tz… 🙂
Nu e cam tarziu ca partidele abia acum sa se apuce sa caute un candidat? In mintea mea ai nevoie de cam 1 an ca sa construiesti o candidatura serioasa…
@Turambar: intr-adevar – tz tz tz 🙂
@moromete: nu cred ca e o reteta. dar sunt de acord cu tine ca lucrurile ar trebui sa fie mai calculate si asezate in pregatirea alegerilor – de orice fel.
Noi nu credem ca sondajul facut de insomar sa nu aiba ceva “hibe”!? Asa cum am spus si pe blogul nostru si am dat cateva exemple.
@bursa: era o intrebare sau o afirmatie?
consideratiile voastre sunt valabile pentru orice sondaj, dar trebuie verificate acele “hibe”, sa arati unde au aparut in acest caz.
dar nu prea ai cum sa demonstrezi ceva, nefiind acolo cand s-a facut sondajul.
Corect ce zici si mai grav este ca, contractele prin care se fac aceste sondaje au niste clauze si nu poti afla nimic chiar si atunci dupa ce se termina cercetarea si se dau rezultatele.
Corect pt. orice sondaj, deci cine comanda sondajul ala pune si “hibele”.