Actualitatea ultimelor zile se poate rezuma asa: Basescu e pus in defensiva. Electoral, politic, in planul reputatiei. 1) Mai intai indirect, limitandu-i-se spatiul de exprimare pe teme importante precum coruptia, datorita scandalurilor Ridzi&Udrea. 2) Apoi direct, prin lansarea scandalului Mircea Basescu-contracte armament. Si poate vor mai fi.
Intr-un astfel de moment de slabiciune a liderului de piata un competitor are sansa sa preia initiativa. Are sansa sa ocupe teren, spatiu politic. Daca nu se intampla acest lucru, momentul poate fi pierdut, fereastra se inchide. Sunt pregatiti concurentii de o miscare majora? Sau au in plan, in continuare, doar o lupta de guerilla & skirmish?
Dupa cum arata concurentii importanti, Geoana&Crin, ei par cel mult sa fie pregatiti de un scenariu de tip guerilla & skirmish. Voi ce ziceti?
De partea celalalta, in tabara liderului, intr-un astfel de moment ar trebui sa se pregateasca o miscare de raspuns. De recastigare a intiativei. De aceea zvonuri care circula de mai multa vreme, precum acesta, pot a avea un sens. Vezi link.
Intr-un fel, situatia de acum seamana izbitor cu momentul verii lui 2004 – campania prezidentiala. Nastase era pus la zid, ca lider de piata, pe teme de coruptie si era puternic incoltit (nota: pentru eventuali talibani: nu pun egal intre Basescu si Nastase). Nastase a ales atunci, ca raspuns, sa mute dezbaterea pe temele economice, unde avea avantajul unei economii in crestere. Si a incercat acolo sa mentinta initiativa. Doar ca opozitia a reusit sa coalizeze electoratul in jurul lui Basescu pe tema unde Nastase pierduse deja: coruptie.
Asa ca revin cu intrebarea: este opozitia de acum capabila sa genereze un lider&tema care sa fructifice momentul politic?
Probabil ca asteapta toti semnale de afara, fiecare pe filiera lui. Nici macar Vadim nu devine activ, care, altminteri, dintr-un subiect ca acela cu fratele lui Basescu facea deja turul televiziunilor anti-Basescu si scotea editii speciale ale ziarelor lui.
Dar, momentan, “afara”, lumea e ocupata cu alegerile din Afganistan de ieri, unde favoritii, la fel ca in Iran, pretind fiecare ca au castigat. Asa ca, la noi, mai trebuie sa asteptam probabil, pana se pune cineva in miscare.
Tu scrii, Cristi? 🙂
La fel de idealist ai ramas. Cand minerii marsaluiau spre Bucuresti fiindca le ghioraiau matzele de foame, tu ii dadeai cu “statul de drept”… 🙂
Acum, la subiect: eu zic ca strategia celorlalti, de a lovi numai cu manta, e singura castigatoare. La primul croseu primit drept in fata, nu nemeritat, de altfel, dl. Basescu va incepe sa se vaicareasca, sa-i dea lacrimile, sa invoce/evoce agenturili, mafia, piratii somalezi, etc. – si va capata mila boborului care stim ca tine intotdeauna cu cel neferice si slab. Asa ca, de ce sa-i intri in joc? Geoana si-a mancat deja papara cu “cei 322” si n-are rost sa mai riste sa-l victimizeze odata. Lasa jocul asa, cu manta, ca e bine. La alegeri va intra cu 10% si nici turul 2 n-o sa-l mai prinda.
Salut Lucian, eu sunt 🙂
Idealist? Unde vezi tu idealism? Cand te aud cu “minerilor le ghioraiau matzele” mai ca imi vine sa iti intorc vorba cu “idealistul” si sa te intreb la fel: “tot socialist ai ramas”? :-p
Lasa ca la mineriada din 99, cu “statul nostru de drept” am pus la cale o campanie frumoasa, asa gen “grassroot” si mobilizare, scos lumea la mitingul ala de 30000 de oameni 🙂
La subiect: eu nu ziceam ca recomand o strategie de atac direct, scandal, urlete fata in fata sau ceva de felul asta. Am vorbit in schimb de “miscari majore”, fapte/actiuni politice, preluarea initiativei. Si repet, nu e nici un idealism in chestia asta 🙂 Pragmatism pur, ce sa mai.
Ce este dificil pentru cei doi mareti candidati,Crin si Geoana, apropos de momentul prielnic pentru ofensiva, este sa creeze subiecte; sa umple ei agenda publica. Daca ei se rezuma numai la a astepta sa faca Base greseli, sau sa le pice freebies gen Mircea Basescu, e clar ca nu o sa faca nimic. Deci, creati oameni buni, ca altfel …
@Bamse: egzakt. cel mai greu in politica e cu-continutul. si peste tot de altfel.
Vad ca a iesit si Andronic cu o postare despre teme de coruptie vs. teme economice, in comparatie cu 2004.
Pentru ca 7 Romani din 10 vor sa scape de Basescu, eu sunt al optulea si tu ai putea fi al noualea, iti spun ca La Brasov Votam Mircea Geoana!