Ma intreb si va intreb: la ce viseaza mai mult si mai mult un candidat mediu statistic la presedintia PSD in acest moment?
– Sa castige alegerile cu PSD (sau intr-o coalitie) si sa devina prim ministru in 2012? (adica un gestionar si distribuitor foarte influent de resurse)
– Sa devina presedinte al Romaniei in 2014? (detinatorul “Puterii”)
Alte intrebari se nasc de aici si la care puteti sa va ganditi:
– Se poate prima fara a doua? Adica poate un presedinte PSD ales acum in 2010 sa mai fie candidat PSD la presedintie in 2014 daca nu ajunge prim-ministru in 2012?
– Sunt candidati sau lideri care o se se dea deoparte acum in 2010 si o sa faca antijoc pana in 2012 doar ca sa pozeze in solutie salvatoare/proaspata/nepatata pentru candidatura din 2014?
– Un presedinte PSD ales acum in 2010, cu succes la alegerile din 2012, ajuns prim ministru in 2012 (chiar si in coabitare cu Basescu) va fi favoritul alegerilor prezidentiale din 2014?
Ce ziceti?
ah, ce cosmar ar fi visul unui presedinte PSD 🙂
Unii visează să bage articolele de pe blogul meu în constituție. :))
Ei vor tot, mă îndoiesc că au o strategie clară.
Alin: eeeh. cred ca aici chiar te inseli.
Lars: sunt mai subtili decat crezi
Eu cred ca tinta ar trebui sa fie puterea. La noi presedintele numeste premierul si nu o coalitie majoritara din parlament (cel putin asta pare sa fie cutuma politica in momentul de fata in Romania).
Daca intre timp se normalizeaza situatia, adica CCR decide ca premierul sa fie ales de parlament si nu impus de presedinte, atunci tinta in 2012 ar trebui sa fie pentru PSD postul de premier si cabinetul.
Mi-e totusi greu de crezut ca PSD ar accepta sa formeze o coalitie contra PDL (in sensul CDR sau Alianta DA.
GV
Orice alianţă este posibilă în 2012 sau mai repede decât atât. Nu ar fi de mirare să avem prim-ministru PSD înainte de 2012.