Acum aproape doua saptamani dl Sebastian Lazaroiu, consilier prezidential, spunea cu oarecare subtilitate ca Ponta ar putea fi acela care sa aiba sanse sa il rastoarne pe Geoana. Un lucru fara vreo perspectiva reala la acea vreme, cand jocurile se conturau catre o lupta Geoana-Nastase, iar Ponta spunea clar ca nu candideaza pana in 2012; desi lansase un program politic foarte interesant si destul de modern alaturi un slogan inspirat (“Romania corecta”).
S.L.: “O tripletă Mitrea – Ponta – Diaconescu, depinde de cum se vor înţelege, ar putea să schimbe prin vot actuala conducere” … dar completa “Nici Mitrea, nici Diaconescu nu sunt nişte chalenger-i importanţi”. (Gandul, 8 februarie)
Cum nu cred in in capacitati supranaturale sau intr-un spirit analitic iesit din comun al domnului Lazaroiu tind sa gasesc un raspuns al acestei revelatii in alte sursa.
Update. … Iar schimbarile si reconfigurarile par sa vina rapid din mers …
Victor Ponta despre relatia cu PNL (discurs Congres):
– “Ne vom lupta nu numai cu PDL, adeversarul nostru firesc, ne vom lupta şi cu PNL. Crin Antonescu a fost în turul doi un aliat onest, dar va fi un adversar foarte puternic pentru noi”
– “Vreau să vă rog să mă sprijiniţi să avem un sistem electoral care să fie gândit pentru noi, nu pentru alt partid cu care ne gândim noi să ne aliem”.
Update 2. (Voi scrie aici actualizari despre situatia din PSD)
Viziunea lui Ponta despre relatia cu PNL conincide mult cu cea a “parintelui sau politic” (auto-asumat), Adrian Nastase, care vedea in cuplul PNL-Crin Antonescu un adversar periculos pentru pozitia PSD ca partid relevant pe scena politica.
“Un alt tip de provocare, ceva mai subtil şi de lungă durată, este cea venită din partea PNL, care se profilează tot mai puternic drept principala forţă a opoziţiei, preluând inclusiv teme din portofoliul nostru politic, cum este aceea referitoare la menţinerea unui anumit nivel al punctului de pensie. Crin Antonescu este un lider care trezeşte simpatia cetăţenilor şi care a început să joace la o miză mare”. (Adrian Nastase, 10 februarie 2010)
Update 3. Doar un gand.
O conducere PSD aleasa azi (Ponta) mai permisiv-pragmatica in relatia cu PDL ar putea influenta jocurile din PNL pentru apropiatul Congres. Cel putin ar putea aduce o presiune suplimentara referitoare la pozitionarea partidului. Ce ziceti?
Situatia PSD si PNL de acum seamana putin cu dilema prizionierului: va colabora celalalt cu “inamicul” (PDL)? Daca unul va “deschide usa”, celalalt va fi impins el spre o colaborare si mai extinsa … si tot asa mai departe? Sau vor strange din dinti si isi vor pastra pozitia?
Update 4. Diaconescu nu are de ce sa se retraga. Ba din contra.
La cum se aseaza lucrurile catre un meci strans Ponta-Geoana, Diaconescu poate fi cel care va inclina balanta intr-un tur 2 si isi va putea negocia o pozitie puternica in urmatoarea conducere PSD.
Update 5. Diaconescu s-a retras in favoarea lui Geoana. Candidatii nu au avut rabdare si negocierile nu au mai asteptat un tur 2.
dar daca…doi se bat si al treilea,sa zicem ca il cheama Diaconescu va fi castigatorul ? Baronii rosii s-au cam saturat de cariielile clostii kaghebiste
Pingback: Tragedie in Războiul celor Două Roze « Politeía
Mihai: nu prea are cum; nu prea ii vad pe baroni gandind/alegand in termeni de “kagebism”
@Cristian, salut!
Ti-am trimis astazi oaspeti cu clasa, sper ca nu te-a deranjat 🙂
Theo: 🙂 normal ca nu ma deranjeaza :-p
Pingback: Schimbarile din si din afara PSD « Agentia de Rating Politic. Blog.
previziunea domnului Lăzăroiu e în consonanţă cu discursurile celor doi candidaţi – Geoană şi Ponta: primul a subliniat că PSD va rămîne, sub conducerea lui, în opoziţie, în timp ce Ponta a lăsat o portiţă deschisă pentru posibilitatea ajungerii la ciolan înainte de 2012. cred că a fost un amănunt important la vot.
fireşte, dacă există o înţelegere Băsescu – Ponta faza întîi va fi atacul PSD la PNL, pentru ca apoi să avem “duşmanul duşmanului meu este prietenul meu”. e de urmărit şi discursul lui Ponta referitor la UDMR în lunile următoare.
scuze Raluca, mesajul tau intrase la spam, nu stiu de ce …
nu trebuie sa existe “intelegere” Ponta-Basescu ci doar o “coincidenta” de interese