Congres PNL. “Miza” taberei castigatoare era deja jucata de mai mult timp. Adeziunea partidului la lider se produsese, la modul general, aproape instantaneu in momentul alegerilor prezidentiale. “Pastila de crestere” propusa de Crin Antonescu, sistemul de motiuni+liste, a fost inghitita destul de repede de catre majoritatea PNL. Iar singurul opozant posibil si real al lui Crin, Calin P. Tariceanu a refuzat lupta si a lasat “suspansul” in offside.
De altfel, si votul din Biroul Executiv si cel din Delegatia Permanenta consfintisera in mare parte soarta Congresului cu 2-3 zile inainte.
Nu in ultimul rand exista si un considerent de asezare strategica a scenei politice: orice alegere ar fi facut PNL la Congres nu ar fi putut afecta major relatiile deja cunoscute cu celelalte partide. De aici, un interes mai scazut fata de eveniment. Pe cand la PSD se punea in discutie reasezarea completa a scenei politice, aici, in cazul PNL, lucrurile nu puteau merge decat one way.
A existat totusi tensiune. Una care a fost aproape inivizibila. Ea era conoscuta in diverse filiale/delegatii care asteptau diverse “semnale”. Tensiunea negocierilor/discutiilor pentru “lista lui Crin”. Acestea au inceput mai de mult si s-au prelungit pana in ajunul alegerilor de la Congres.
Alta tensiune a fost data de nervozitatea sustinatorilor lui Orban si ai uninominalului, vizibila in sala in prima zi de Congres (vineri) cand a fost adoptat noul proiect de statut, iar apoi s-a stins aproape de tot dupa scorul categoric de la vot.
Asa am ajuns sa asist in ziua de sambata, cand am stat mai mult alaturi de bloggeri si cumva si langa ziaristi, la o formalitate, la o procesiune care isi epuizase tot capitalul de suspans in culisele ultimelor saptamani.
Lipsa unei ciocniri de forta in cadrul Congresului, asa cum se intamplase de exemplu la Congresul PNL din 2009, nu anuleaza confruntarile ci doar le amana pana la urmatorul exercitiu electoral. Asa cum taberele s-au regrupat masiv din 2009 pana in 2010, acest proces are sansele mari sa se intample si pe viitor.
Sub alt aspect, cred ca e util pentru cei care s-au “plictisit” de discursul lui Crin sa aiba rabdare sa il citeasca pentru ca acolo sunt multe indicii ale actiunilor viitoare. Situatia imi aduce aminte putin de discursul lui Basescu din Parlament de dinainte de alegerile prezindetiale, pe care nimeni nu l-a luat in seama, desi el anunta inclusiv declansarea celebrului referendum. Eu v-am semnalat, de exemplu, inca din relatarea “live” de sambata, despre critica “democratiei romanesti ca partitocratie“. Think about it.
Alaturi de participarea mea in calitate de consultant la Congres, m-am transformat si in blogger, bucuros de primul rezultat frumos al campaniei #NouaPolitica. Dar si cu placerea de a sta langa niste oameni faini. Am apucat sa ma vad cu: Oana Portase, Ionut Iancu, Nenea Lars, Paul Aparaschivei, Adi Zabava, Bogdan Antohe, Chinezu. Stiu ca au mai fost pe acolo: Lilick, Cepeca, Daniel Malaelea, Codrin Scutaru, Gabriel Savulescu dar si altii de care nu stiu. In total am inteles ca vreo 15. Nu mai numar fireste politicienii-bloggeri care erau si ei multi.
Totusi campania #NouaPolitica e la inceput. Politicienii si partidele e bine sa se obisnuiasca sa faca aceasta invitatie. Bloggerii care au in ei “spirit jurnalistic” trebuie sa exerseze si ei acest “sport”. Iar firmele de servicii internet, de ce nu, se pot obisnui sa sponsorizeze un IT-corner, care ar prinde bine de alfel si jurnalistilor (multumesc Gabriel Savulescu pentru idee).
Asadar se poate mai mult! #NouaPolitica continua! Trei “tinte” sigure pentru viitor: Gala TNL (sfarsit de martie), Congresul PDL, Congresul de infiintare al noului partid – cel al “independentilor” (probabil mai). Daca mai aveti si alte propuneri, sustineti-le!
Multumiri calde din nou tuturor celor care au sustinut campania pana acum!
http://victorionescu.wordpress.com/2010/03/08/analiza-rezultatului-congresului-pnl/
Mie mi s-a părut prima acţiune a campaniei #NouaPolitică un succes, iar live bloggingul la Nenea Lars a mers foarte bine. Nu trebuie să fie neapărat apocalipsa sau circ ca la uşa cortului. Şi mai interesantă e una din consecinţele acestei campanii: felul în care reflectă bloggerii invitaţi evenimentul versus felul în care-l reflectă presa. Nu e obligatoriu ca viziunile să difere.
Irongates: da, a fost ok. ce vad eu necesar e sa se rodeze mecanismele, sa exista o obisnuinta de ambele parti bloggeri-politicieni.
tu ce diferenta ai vezut intre cele doua moduri de a reflecta evenimentul?
Mi-am propus un soi de revistă a presei şi a blogurilor. E în lucru. Am discuta un pic şi cu Ionuţ şi Lilick. O zi sau două şi sper să termin. Nu m-am hotărât cum s-o prezint, n-aş vrea să pun link, mi-am sculat deja câteva personaje în cap. Mă mai gândesc.
Pingback: Scurte impresii după Congresul PNL | Paul-Sorin Tiţa
Iti pun la dispozitie un material despre ce se intampla in Senat.
http://danpatrascu.eu/2010/03/10/circ-in-senat/