In interviul realizat ieri de tizul si amicul meu Cristi Andrei (de la Gandul), Victor Ponta a enuntat o temere care are o sursa oarecum neclara: posibilitatea ca PC sa iasa din USL imediat dupa alegeri, ca in 2004 cand s-a rupt de PSD si a intrat in guvernul ADA. Unde e problema?
Sa explicam putin. PC are promisiunea de la PNL de a obtine 21 de locuri eligibile, adica “mai sigure” (12 la deputati si 9 la senat). Din puterea de vot a parlamentului actual asta inseamna 4,4% pentru PC, iar intr-un parlament asa cum propune de exemplu USL, cu 320 de mandate, PC are avea ca putere de vot 6,5%.
Intr-o situatie limita, in care USL ar obtine undeva intre 52-55% din mandate in noul parlament, o situatie destul de probabila, voturile PC ar fi “voturi de aur”, PC ar avea practic “veto” la orice decizie a USL, inclusiv formarea guvernului. In situatia asta PC ar avea tot USLul “in mana”, putand sa ceara maximal orice: numar de ministri, posturi in aparatul central si in companiile de stat si multe multe altele. Totul sub amenintarea de a pica orice, inclusiv guvernul. Votul PC ar deveni si mai important atata vreme cat o alianta cu UDMR a fost repudiata atat de Ponta, cat si de Antonescu – inchizind si mai mult plaja de aliante post-electorale a USL.
Evident USL ar avea in mana scenariul “UNPR” prin care sa isi formeze suplimentar o masa de sprijin de “extractie parlamentara” din zona opozitiei, mai ales dinspre partide mici care ar intra in parlament, ca sa scape de santajul PC. Ironic, cei care au legitimat si au luptat pentru ideea ca parlamentarii sunt liberi “de partide” sa aleaga cum vor in Paralament, ca ei raspund doar in fata cetatenilor, sunt tocmai PDL, Cristi Preda, Catalin Avramescu et co in campania prezidentiala din 2009.
Sondajele USL din vara au aratat ca PC are o contributie minora la scorul USL. Intrebarea pe care si-o pot pune PNL si PSD in consecinta este: Ce e mai probabil sa pierdem – 5-6% pana la alegeri cu niste Antne defavorabile, care ne ataca oamenii si candidatii, daca excludem PC din USL – un 5 % care poate fi decisiv? Sau e mai probabil sa pierdem cei 5% ai PC dupa alegeri datorita santajului lor? Practic, ce e mai costisitor?
Oricum, e probabil ca daca numarul de parlamentari e redus, “cota” de mandate eligibile oferita de PNL PCului sa se reduca macar proportional.
Cred ca pentru USL ar fi aproape imposibil sa repete scenariul UNPR. Acesta a fost posibil doar pentru ca PDL avea presedintele si instrumentul de forta al nominalizarii candidatului la functia de prim-ministru.
In rest, eu beau de bucurie daca Felix primeste un sut in dos. Este principalul motiv pentru care mi-e greu sa ma imaginez votand USL, oricat as vrea sa se termine cu Basescu si cu gasca lui de melteni.
Ar exista si scenariul 3:
Sa ii tina pe PC pentru alegerile locale (unde oricum conteaza oamenii) si sa le traga un sut in fund dupa aia, cand oricum Antenele nu mai au timp sa intoarca armele cu eficienta prea mare. Poate d-aia si se burzuluiesc felicsienii acum sa obtina mai multe candidaturi la locale.
Nu cred ca PC-ul este atat de important pe cat pare.
Cele 5 procente pe care zici tu ca le au la nivel national (eu cred ca in alegeri vor obtine mai putin) pot fi inlocuite foarte usor. Chiar crezi ca declaratiile negative atat ale lui Ponta cat si ale lui Antonescu legate de UDMR nu vor fi uitate cu usurinta intr-o astfel de situatie (cea cu santajul PC dupa alegeri)? Sau crezi ca aceleasi declaratii fata de UNPR (de care sunt sigur ca vor lua mai mult de 5%) nu vor fi uitate?
In fine, ideea e ca mai e mult pana atunci si daca USL-ul continua pe aceeasi linie pana atunci ar trebui sa vb despre situatiile ipotetice in care USL-ul va castiga alegerile cu o diferenta de 3…4 procente! 🙂
KingSnake: alegerile e probabil sa fie comasate, adica simultan. de aici pleaca si o parte a problemei.
Vova: Eu am zis ca in conformitate cu protocolul ACD, PNL a garantat PDului 21 de colegii eligibile. Ca ei le obtin si sunt in stare sa le obtina e treaba lor. In nici un caz nu am zis ca au 5% in sondaje, sper ca nu ai inteles asta …
– Tensiunile USL-UDMR pot fi depasite daca e nevoie, da. Dar nu uita nici tu ca UDMR e intr-o coalitie de guvernamant de la care primeste. Si chiar daca USL ar vrea sa ii aduca alaturi, in conditiile acestor declaratii ii va vost si mai mult la negocieri pe cei din PNL si PSD.
– diferenta de 3-4% fata de PDL/MP? sau cum? sunt curios cum ai descrie tu aceasta “linie” pe care merge USL 😉 … in public evident.
Diferenta de 3%, 4% fata de PDL+UDMR+UNPR sau MP. Orice abreviere dorim. Mi se pare acelasi lucru.
Linia pe care merge USL? e una gresita! Cu multi oameni in teritoriu care nu sunt capabili ( de ambele parti, atat PSD cat si PNL) (ca sa fie clar, pentru mine PC-ul, cu exceptia a doua sectoare din Bucuresti, nu exista) si cu mult prea multe scandaluri intre cele doua partide la nivel local (municipii, orase, comunea, sate). Toate astea sunt publice, chiar daca doar la nivel local.
Gandeste-te si la faptul ca daca pentru fiecare functie de primar USL va alege doar unul dintre cei doi potentiali candidati (PSD sau PNL) celalalt (in foarte multe cazuri) va avea foarte multe sanse sa zboare la UNPR. Si niciodata nu pleaca singur!
Si sunt multe alte probleme, dar mi-e foarte lene sa le scriu, asa ca daca iesim la o bere intr-o zi…..le zic pe gura! 🙂
P.S. Cat despre UDMR, de cand cu noul partid al lui Tokes, ii cred in stare de orice. Si ei sunt ina ceasta alianta de guvernare pana la alegeri. Daca USL-ul va castiga urmatoarele alegeri, sunt cei mai buni prieteni. Deja incep sa cocheteze. Vezi azi, cand UDMR a multumit la CN-ul PSD-ului partidului socialist pentru bunele relatii , bla bla bla
Voca: Ca sa fie 3-4% ar trebui sa se mai intample niste mic dezastre totusi. Dar inteleg bine ce spui despre tendinta.
Cand spui ca linia USL e gresita trebuie sa te gandesti ca aici nu e vorba de o tendinta controlata, ci de un fapt de viata. Poate unii din USL isi doresc ruperea pana la urma, dar totusi certurile si ce ai mai mentionat tu tin mai degraba de pasiuni si de neitnelegerea unui tel comun.
Oricum pt USL e ingrijorator felul in care se misca, indeed.