Nu e o gluma. Nu e o critica. Nu e de luat la misto. Nu e un “atac”. Nu e vreo smecherie.
E chiar o intrebare care vrea raspunsuri; iar eu mi-as dori si o dezbatere. As incerca si o leapsa ca pe vremuri. Dar nu stiu cine se mai baga. Leacul Durerii poate?!
Nici eu nu stiu. Am intrebat si eu pe un deputat PNL, dar fara raspuns. Poate agenda e doar anti-Basescu ca isi imagineaza ca e de ajuns.
Bună întrebare, greu răspuns. Nici măcar ideologic nu avem răspunsuri, de vreme ce USL e format dintr-un partid de dreapta şi unul de stânga. Chiar dacă în România oamenii nu se raportează la partide prin prisma ideologiei, pentru direcţia generală a unei formaţiuni politice contează. Iar aici eu văd o struţocămilă. USL este o anomalie pentru mine şi o greşeală. Din păcate PD-L va avea de câştigat din prostia unor lideri slabi şi fără viziune ca Ponta şi Antonescu.
Nefiind direct implicat şi fără a deţine informaţii de la vârf, pot presupune că se doreşte:
1) Dejucarea tentativelor lui Traian Băsescu de disociere de PD şi întărirea ideii că el este “capul răutăţilor”. În acest sens, prelungirea acţiunilor legate de suspendare a la long – strângere de semnături, evitarea discutării în Parlament unde oricum nu pot face nimic, readucerea periodică a subiectului în prim-plan, eliminarea lui Geoană şi transformarea lui în colaboraţionist cu “dictatorul” – capătă logică.
2) Păstrarea lui Emil Boc în funcţia de premier şi împiedicarea oricăror tentative de a-l înlocui. De fiecare dată când apare un moment politic oportun schimbării, Opoziţia a apărut cu un subiect care a deturnat atenţia (cum a fost recent în urma scandalului de la Cluj).
3) Menţinerea unei presiuni asupra puterii – moţiuni de cenzură, vizite în teritoriu, proteste.
Overall, este repetarea campaniei ADA din 2004 care îl transformase pe Adrian Năstase într-un personaj destul de aproape de cum este portretizat Traian Băsescu acum: corupt (flota, vânzări anterioare, casa din Mihăileanu, afacerile fratelui, afacerile camarilei), dictator autoritar, tiranul care suge sângele poporului.
Ideea este destul de simplă. Şi următoarele alegeri vor fi dominate de un vot negativ aşa încât USL trebuie să mobilizeze voturile contra lui Traian Băsescu şi a PD. Pe vot pozitiv, raţional, nu pot câştiga fiindcă din punct de vedere al viitoarei administrări nu pot schimba mare lucru. Tot austeritate, tot competenţe limitate, tot FMI, CE, BM vor impune deciziile majore. Ce se poate spera este o relaxare a relaţiilor cu cetăţenii şi mediul de afaceri, mai ales afacerile mici, care sunt efectiv terorizaţi de rapacitatea administraţiei portocalii (de aici şi numărul mare de oficiali denunţaţi pentru acte de corupţie, pentru omul îşi asumă riscul denunţării decât să mai plătească – “ăialalţi măcar ne lăsau să trăim”). Consecinţele crizei economice au fost accentuate şi de acest mod agresiv de a face administraţie publică iar USL încearcă să profite de această atmosferă amplificând isteria.
Mai departe, că “nu au program” este o prostie propagandistică a PD. Programul există, a fost prezentat (că nu e strălucit şi este plin de platitudini, este altceva, nici al PD nu e mai breaz).
de acord cu cristian banu, mai ales in privinta suspenderarii. USL are 2 mari probleme, prima decurgand oarecum dintr-a doua: prima este motivarea aparatului electoral iar a doua, cu efecte asupra primei, ce se va intampla daca USL va avea peste 50%. adica, va fi sau nu ponta premier al unui guvern USL probabil, cele 5.2 mil semnaturi pt suspendare sumt considerate un atu important pt rezolvarea celor 2 probleme, dand siguranta masinariei electorale (includ aici firme cotizante) si facandu-l pe presedinte sa se gandeasca foarte serios la consecintele nedesemnarii lui ponta ca prim ministru.