Manifest,
Voi,
– ONGisti care va puneti pe “liste” de “lideri ai pietei” desi nu ati calcat pe acolo si “dezvoltati societatea civila” de ani de zile pe fonduri uriase. Recunoasteti: si voi ati esuat pana acum. Daca ati fi avut succes, in piata erau zeci de mii de oameni iar la balcon lumea v-ar fi aclamat.
– Militanti de stanga care incercati sa inventati manifeste proto-comuniste, tot in numele “pietei”, desi oamenii aia nu au auzit de voi si habar nu au de ideile voastre bizare; si mai ales e foarte probabil sa nu le sustina. Stati deoparte, in afara de 2-3 siteuri nu ati reusit sa capatati sustinerea cuiva. Nu incercati sa va faceti un nume acum. In piata sunt ultrasi neo-liberali si s-ar putea sa iasa cu inflatie de citate din Rothbard.
– Militanti ecologisti care incercati sa acreditati ideea ca “noi toti nu vrem Rosia Montana”, desi pana acum ati reusit sa demonstrati ca puteti scoate in strada doar cativa tineri idealisti (la Cluj). Nu incercati sa “furati” manifestatia. Mai suntem multi in tara asta, majoritari, care vrem exploatare la Rosia Montana.
– Televiziuni de can-can si caterincă, nu incercati sa aratati doar cocalarii din piata. Nu incercati sa furati manifestatia ca sa faceti un rating de kko si sa acreditati ideea ca “aia e Romania”, cu dinti stricati, agramata, murdara samd.
– Organizatii studentesti care stiti ce e aia greva generala si protest din pozele cu Marian Munteanu, nu va mai dati rotunzi ca “voi sunteti piata”. Incercati sa nu ajungeti ca inaintasii vostri, “gen” Lazarus, Ispas, Banicioiu, niste “traficanti” de “masa studenteasca” in interes propriu.
Acest mesaj este o satira la adresa celor care vand iluzia “puritatii pietei”, la adresa celor care vor sa expulzeze partidele politice din discutia publica si in acelasi timp vorbesc de “democratie”, la adresa celor care vad in “politicieni” doar niste ciorditori ai “pietei”. Asa cum spuneam si ieri dragilor, “fara partide, democratia E pustiu”.
In acelasi timp e un mesaj care spera in gasirea unui “numitor” comun al “pietei” dincolo de interesele specifice ale diverselor grupuri sociale. Sper ca cei de acolo sa inteleaga ca nu poti impune o agenda minoritara daca vrei sa castigi o majoritate.
pai sa faca partidele primaries, cum zici si tu, si sa vezi ca vor fi privite cu alti ochi.
Adica sa faca si ei loc “poporului” si “poporul” le va face loc lor.
Andrei: foarte corect. Dar pot sa iasa sa faca si ei miting si, culmea!, ce sa vezi!, chiar o parte din ce sustin ei de ani de zile sustin si cei din piata 🙂
Cinei mai tare cela care iasa in starda sau dumneata care stai la televizor chiar mam inervat, da cei aicea trebe sa luptamHAI ROMANIA NU TE DAM BATUTA SA CONTINUE PRROTESTELE CE CRED IEI, MAMA LOR DE HOTI
hajni: hai ca esti simpatic, asa “inervat” cum esti :))
Cristi, cred ca am inteles manifestul ca un apel catre cei care vor sa aproprieze ideea protestului pentru a o folosi in scopuri particulare/private. De aceea sunt de acord cu critica vajnicilor lideri ai studentilor care isi fac aparitia seara sau a unor televiziuni jenante. Dar nu vad de ce pui in aceeasi galeata o miscare ca cea ecologista in jurul Rosiei montane sau agitatia “stangistilor”. La fel ca sustinatorii lui Rothbard, ecologistii si cei de stanga au proiecte de societate. Neclare, excesiv de teoretice si indepartate de societate, radicale….spune-le cum vrei, dar ei nu incearca sa PRIVATIZEZE miscarea pentru a o ancora in coada proiectului lor de a deveni noi Banicioi. Proiectul lor de societate se discuta, ei cu siguranta nu sunt in pozitia sa obtina capital politic de pe urma Pietei in acelasi fel cum incearca cei care vor sa aproprieze vocile studentilor spre exemplu.
Daca tu zici ca in piata avem ultrasi neoliberali, bravo lor, e de salutat faptul ca sunt acolo la discutia aia unica pe care o vedem, in strada, cu alti cetateni, nu in iluzia de comunicare mediata (mediatizata) pana acum de niste televiziuni jalnice. Dar daca sunt la discutie, hai sa ii lasam sa discute in sfarsit si cu stangistii si cu ecologistii, cu feministii si cei antidiscriminare de orice fel. De-aia ne bucuram de ce se intampla acolo, dincolo de un mesaj sau altul, nu? oamenii vorbesc unii cu altii, descopera ca cetatenia nu e un set de drepturi acrodate undeva intr-o Constitutie, ci o permanenta dezbatere, negociere si chiar lupta pentru ca ele sa capete o forma practica, de exersat in spatiul public. Mai mult, ca tot vorbim de spatiul public, ca suntem de acord sau nu cu cei ce se opun exploatarii Rosiei Montane, trebuie sa recunoastem ca spatiul public (atat cat a fost in strada, adica ce a trecut de represiunea politiei si arest imediat ce au au scos primele sunete de protest in cateva ocazii) si cel virtual a fost muncit oleaca de oamenii astia. Si au discutat atunci, ca si acum, despre regimul proprietatii, regimul adunarilor publice, despre proiecte de dezvoltare alternativa, coruptia unor institutii ale statului etc. Nu conteaza cauza lor acum, daca e dreapta sau nu, ci faptul ca niste oameni s-au ridicat sa se opuna unui proiecr care implica foarte multe vieti, chiar generatii. Care Implica mai ales modul in care decizia exploatarii Rosiei Montane este sau nu legala, transparenta, rezultat al unui dialog social. Adica chestii pe care le discutam acum in si despre Piata Universitatii si in tara.
Si inca un amanunt. Daca discutam inca din prima zi de proteste despre Legea adunarilor publice 60/1991, le datoram ceva si celor care s-au opus exploatarii. Au incasat pe propria spinare ciomege si au platit amenzi ilegale cand neoliberalii erau inca in case si in fata televizorului.
ps: Nu cred ca Rothbard s-ar simti prea onorat de asocierea cu neoliberalii de azi. Impresia mea, pur personala, este ca i-ar fi chiar jena sa fie etichetat astfel.
cei care protesteaza impotriva Rosia Montana au demonstrat in nenumarate randuri cata sustinere au la proteste, ca faceau marsuri cu cate 5-10 oameni. E nasol ca acum urla cat pot de tare si incearca sa para majoritari cand, ironic, una dintre cereri, de revenire la salariile dinainte de taieri, ar fi mai realizabila daca s-ar porni proiectul impotriva caruia ei protesteaza. Doar pentru ca ei nu sunt un partid politic (desi se poarta ca unul) nu inseamna ca e mai putin condamnabila incercarea lor de protest hijacking decat a USL-ului.
Andreea: scopul articolului era altul. am subliniat ipocrizia sau poate idealismul exaltat al unora care nu mai gandesc linistit atunci cand pun partidele la colt si le acuza ca vor sa “fure piata”. mi se pare o tamenie de ordin istoric acest tip de discurs.
– nu am zis ca cineva de acolo nu trebuie sa protesteze, din contra. doar ca sa mai vada si padurea de copacul lor propriu si personal, ca altfel si idealist si pragmatic, cum vrei, nu vor obtine nimic.
Cristi, acum totul suna a ceva cu care sunt perfect de acord. Mai mult, cred ca ideea “furtului pietei” este un bun indicator al celor care ori nu au inteles nimic, ori sunt suparati ca nu reusesc ei insisi sa o fure.
Ce nu imi suna bine in articol era partea in care ii sfatuiai pe “stangisti” si anti-exploatare RM sa stea “deoparte”. Iar eu sunt pentru ideea ca ei sa urle impreuna si din asta, incet incet sa se ajunga la cateva idei: Una dintre ele, cum zici si tu, este ca societatea civila nu este in sediile unde se munceste din greu pentru a se aplica pentru granturi ci printre oamenii care vorbesc in piata, unii cu altii, dispusi la dialog, increzatori in cauza lor dar dispusi sa il asculte si pe colegul care crede in chestii diferite de crezurile tale.
Calin, ce inseamna ca ‘vor sa para majoritari”? Ai vrea sa vina acolo cineva cu un afis pe care sa scrie : “Nu va suparati, am si eu de cerut X, dar daca totusi va suparati, plec acasa, X nici nu e asa de important pentru mine in fond”. Si ai o problema mare cu argumentul cantitativ: Societatea civila nu functioneaza ca un partid care are nevoie de mase, ci ca un grup care sanctioneaza nereguli. Asta ajuta la dialog in societate, reflectie asupra modului in care politicile ne imagineaza&organizeaza viata etc. Eu cred ca cei anti-exploatare au facut lucruri misto, online, prin petitii si in strada, unde au fost arestati ilegal. Au oameni care au aratat in presa nereguli in contracte,au lasat sa vorbeasca oameni in deazacord cu modul in care statul foloseste regimul proprietatii etc.
Nu e nevoie de mase pentru a apara o idee.
Cei de la “salvati” Rosia Montana chiar incearaca sa fure protestul, in speranta ca finantatorii o sa vada cat mai multa expunere media oare? Alta explicatie nu prea vad. Ai dreptate ei oameni in strada nu scot pentru ca nu au sustinere, cine ar vrea sa sustine ca intr-o localitate importanta sa nu se faca nici o schimbare? Cat timp proiectul aduce un profit important si nu dauneaza mediului, de ce sa nu il pornim?
Foarte tare! Bravo!
Miscarile studentesti actuale se limiteaza datorita lipsei cunoasterii legilor, regulamentelor si sistemelor de valori. Scoala romaneasca actuală are de invins un buget diminuat anual, cadre nepregatite, delasatoare sau nemotivate financiar. Studentii ar trebui sa fie intotdeauna varful de lance al unei gandiri constructive, inovatoare si de viitor. Dovada a ceea ce spun eu aici o gasiti zilnic pe programele de stiri, un exemplu :
http://economie.hotnews.ro/stiri-it-11380836-hacker-roman-cercetat-pentru-spargerea-serverelor-nasa-ale-armatei-sua-pentru-atacuri-informatice-adresa-site-urile-guvernului-american-pentagonului.htm
Viitorul nostru se cladeste prin educatie, valori, respect si incredere reciproca