Liderii PDL isi asigurau parlamentarii, intr-o sedinta ale carei stenograme au circulat zilele astea, ca “fac sondaje sa vada cum stau” si ca “redeseneaza colegiile”. Adica sa faca o “optimizare” a zonelor de vot (daca o sa mai aiba ce pana atunci).
Nu preocuparea sanatoasa pentru geografia electorala ma intereseaza si nici cei aproape 2.500.000 euro (minim-minim) cat ar costa 470 de sondaje pe colegii (in conditiile in care partidele din USL au cheltuit probabil, impreuna, si e o estimare foarte foarte generoasa, cel mult un sfert din suma asta ca sa isi desemneze candidatii la locale).
Ma intereseaza legalitatea. Legea electorala 35/2008 (cu varii modificari facute in timp), cea inca in vigoare, spune la art. 12:
(2) Delimitarea şi numerotarea colegiilor uninominale se actualizează de către Autoritatea Electorală Permanentă. Operaţiunea de delimitare se actualizează anual în cazul în care au apărut modificări în structura, denumirea sau rangul unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi după fiecare recensământ al populaţiei, cu cel puţin 12 luni înainte de alegerile parlamentare la termen, prin emiterea unei hotărâri a Autorităţii Electorale Permanente, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Eu consider ca acest articol spune clar ca nu se mai pot modifica colegiile, daca alegerile vor avea loc in 2012. Nu mai e timp.
Fireste se poate veni cu urmatoarele “interpretari”:
– structura s-ar fi modificat pentru ca e alt volum de popualtie – ceea ce e fals pentru ca structura nu se refera la populatie.
– ca recensamantul de fapt trebuie facut cu 12 luni inainte, nu decizia ca atare – fals, legea se refera la hotarare foarte clar.
– sau ca pur si simplu se va da o Ordonanta de Urgenta care va lua act de situatia speciala, ca avem un recensamant facut “la limita” (de aia probabil a fost facut si cu un an mai devreme) – si va permite ca anul acesta redesenarea colegiilor sa fie facuta mai aproape de alegeri. Mi se pare aberant sa schimbi regulile jocului, atata timp cat legea electorala tocmai de aia prevede cele 12 luni, ca sa nu mai existe astfel de interventii profund partizane.
In plus, AEP e indrituita sa delimiteze colegiile si nu Guvernul, asa cum se tot vorbeste. E un detaliu foarte important
Episodul 2: Legea “comasarii” votata in decembrie 2011, declarata momentan neconstitutionala.
Legea, care asteapta inca o finalitate dupa decizia Curtii, specifica la Art. 1, alineatul 2:
(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012 au loc în colegiile uninominale delimitate prin hotărâre a guvernului cu cel puţin 4 luni înaintea datei alegerilor, la propunerea unei comisii parlamentare speciale constituite din câte doi reprezentanţi ai fiecărui grup parlamentar.
Adica Puterea actuala face praf si treaba asta. Ca de aia avem legi care sa asigure un proces electoral corect si echilibrat – ca sa schimbam mereu regulile jocului, prin Ordonante si legi, chiar in anul electoral. Termenul e modificat, AEP-ul e dat la o parte samd.
Sper din suflet ca motivarea, probabil de azi-maine, a Curtii Constitutionale privind neconstitionalitatea sa includa si acest aspect si sa blocheze pe viitor astfel de aberatii in an electoral.
Sunt curios insa ce se intampla daca PDL renunta la comsare. Ce se intampla cu aceasta reglementare? Pastreaza restul modificarilor, chiar daca alegerile nu se mai comaseaza? Mircea Toader, intr-o declaratie de saptamana trecuta (25 ian), inclina sa spuna ca da – le pastreaza.
Update: Roberta Anastase tocmai a negat stenograma PDL dar a confirmat ca PDL se va baza pe “pretextul” Recensamantului pentru a redesena colegiile electorale.
A adaugat si o ipoteza suplimentara: ca va fi modificat numarul de paralamentari la 300. Daca vor sa se faca prin modificarea Constitutiei chiar nu cred ca e posibil. Daca modifica norma electorala de reprezentare este timp. Dar e o problema: UDMR stiu ca se cam opune redimensionarii Parlamentului.
Ar mai fi o varianta: aminarea alegerilor parlamentare pina in primavara anului 2013 !
Daca scapa de anticipate … 😀
arogantu: nu prea au cum. mandatul Parlamentului e chiar f fix. doar sa invoce cine stie ce situatie exceptionala, dar nu au ce.
Constitutia Romaniei 2003:
“Art. 63.
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.]
(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.”
Deci daca mandatul expira, sa zicem, pe 20 Decembrie 2012 – alegerile pot fi organizate pina cel tirziu la 20 Martie 2013.
Pingback: Modificarea colegiilor electorale – neconstitutionala! « Agentia de Rating Politic. Blog.