Consecinte: A dat, cu doar 9 luni inainte de alegeri, un ragaz – “cateva luni de miere” – Guvernului, ca si cum ne-am afla in fata unei puteri nou noute care are “dreptul” la respiro, la acomodare.
Mai profund decat atat: a validat mesajul “schimbarii interioare” din PDL – adica adversarul total – o spun din nou, cu doar 4 luni inainte de locale si 9 luni inainte de parlamentare, si a facut-o de 20 de ori mai puternic decat o putea face PDL, si a invalidat tot mesajul propriu si al aliatilor de pana acum despre adversar. De 3 zile PDL se chinuia in toate felurile sa se justifice si nu prea reusea. Acum nu mai are nevoie.
Motivatiile, de ce a facut asta, sunt alta discutie. Ce rezultat va avea asta si ce vor decide ceilalti sa faca, mai vedem.
de acord cu ce zici despre guvern, dar despre pd am alta parere. tocmai validarea “schimbarii interioare” inseamna statuarea ca pd-ul e asta nou (cu baietii si fata … care n-aveau nici unu peste 1 procent de notorietate). Rezultatul va fi intr-adevar o inflexiune in discursul actualei opozitii care va trebui sa se diversifice pentru a acoperi noile spatii libere : alba ca zapada, phoenix pd, antisistem etc. dupa ce au validat oamenii de azi ca si noua ganitura pd-ul nu mai poate fi adversarul total (mai corect nu mai poate fi “adversarul total” pentru cineva care se vrea majoritar)
pai da, tocmai aia e schimbarea. si Ponta le-a pus tuturor masca lui Ungureanu, credibila si proaspata. a identificat tot guvernul si pdlul cu el. si i-a mai si multumit.
avantaj clar Ungureanu 🙂 dar poate fi Ungureanu driver electoral? Il vezi pe flutur, pe stefan, pe falca … cu masca de Ungureanu? 😀
eu cu siguranta nu. electoratul mai vedem, de aia exista campanii electorale. ponta a incercat azi si partial i-a reusit.
avem perceptii diferite asupra electoratului. eu cred ca masca asta noua nu-i poate ajuta pe localii de care vorbim. tu-mi spui ca localii vor fi dornici sa-si puna masca asta si ca asta-i ajuta.
PS: faptul ca am intrat in polemica asta nu inseamna ca as fi convins de motivatii (nici macar nu-s convins ca a fost intentionat) ci doar ca “rezultatul” pt pd nu prea are cum sa dea cu plus, cel putin la locale.
eu am cel putin un caz de “local” pdl care evita de 2 ani sa spuna ca e lider pdl, fugea ca de dracu. si azi nu numai ca se intitula lider national pdl, dar se gandea si ce pozitii ar putea avea in guvern, asa la modul teoretic.
in rest, localele sunt orientate intr-adevar diferit, dupa alta agenda
nu inteleg unde avem perceptii diferite asupra electoratului?
Oameni buni,
Un discurs coerent si care nu a fost impanat cu sofisme de 2(doi)lei il considerati prost. Dreptul dumneavoastra, dar este prima data cand l-am apreciat pe Ponta. Din pacate C.A. incepe sa piarda enorm. Exista un tip de oameni care arata tineri multa vreme, apoi imbatranesc brusc. Amintirea tineretzii il face sa cada in ridicol, dupa carevine sfarsitul. Este un pericol care il paste pe C.A. cat de curand.
Lucrul cel mai important este situatia PNL dupa C.A, fara gluma.
PNL,istoric, a depins sau a sustinut PSD,din 1990 cand a validat guvernul post mineriada. (patriciu lucrarilor publice, daca nu ma insel in guvernul PSD). Asa ca aceasta pseudo validare a lui Ponta este parfum pe linga validarea facuta de PNL.
Sa ne o aducem aminte: mai 1990, Coposu il roaga pe Radu Campeanu sa nu participe la alegerile din 1990, pentru ca scorul se intrevedea dinainte foarte clar, rezultatul ar fi fost o victorie masiva a FSN-ului, iar in aceste conditii participarea opozitiei nu ar fi facut decat sa legitimeze niste alegeri castigate nedemocratic de FSN. Campeanu a zis NU, PNL participa la alegeri si obtine un scor confortabil ptr. Iliescu si PNL : 7%.
Dupa guvernul Roman- aprilie 1991, PNL continua sa participe alaturi de FSN la guvernare, in guvernul Stolojan intre 1991 si 1992. In guvernul Stolojan, PNL participa sub justificarea ca “Romania are nevoie de credibilitate externa, dupa mineriadele care au zdruncinat imaginea tarii”.
In timp ce persoanele care vor forma peste doar cateva luni viitorul PD, ies de la guvernare -> PNL intra la guvernare, ca sa il spele pe Iliescu de sangele mineriadelor.
PNL va detine 3 portofolii : Ministerul justitiei, Ionescu-Quintus, Ministerul de finante, Danielescu, viitor devalizator al SAFI, si Catarama, Ministerul Industriilor.
Reblogged this on Puterea blogului.
eugeni: comentariul tau nu are nicio legatura cu ce am scris si foarte vag cu subiectul
🙂 tu-mi spui ca electoratul pd valorizeaza “schimbarile interioare” ca pe o schimbare dezirabila, eu zic ca ei o vad ca pe o capitulare. Tu-mi spui ca discursul cu pricina a confirmat schimbarea si ca asta ajuta pd-ul. Eu spun ca electoratul ala nu era foarte happy cu schimbarea si ca ar fi vrut sa se incurajeze cu senzatia de continuitate. Eu constat ca eforturile de “stafeta”, “continuitate”, “pregatit din decembrie”, etapa pt presedentie (!!?? :)) ) … au fost obturate de discursul cu pricina si ca mare parte din electoratul pd (cel putin din cel vocal) s-au agatat de o posibila colaborare cu adversarul .
PS: ca exista si efecte in afara electoratului pd este evident, dar asta tine de priceperea in comunicare a celor care ofera garantii de continuitate in USL si oricum e mai putin sententios (evident daca nu-i folosit prilejul pentru a justifica alte orientari).