Vom avea un parlament nou foarte fragmentat dupa decembrie 2012 – 8 partide, un grup al minoritatilor si alti parlamentari de la formatiuni minuscule: PNL, PSD, PC, UNPR, UDMR, PDL, PNTCD, PPDD, grupul minoritatilor + parlamentari apartinand unor grupuscule politice de tipul Noua Republica, FCD, ICCD samd. Nu sunt excluse nici surprize de tipul PRM.
E de asemenea foarte probabil ca nici un partid sa nu aiba peste 30% in pondere parlamentara si sa avem 3 partide – PSD, PNL, PDL destul de apropiate ca pondere (ceva de tipul 28-30%, 22-24% si 18-20%). Aviz pescuitorilor in ape tulburi aka Basescu.
Un argument: Si PSD si PNL luate separat vor trece cu greu de 30% pondere parlamentara, chiar si daca USL face performanta de a se apropia de 55-60% in voturi deoarece fiecare din ele trebuie sa garanteze o suma de aprox 15-20 locuri partidelor cu care s-au aliat, PC si UNPR. Asta inseamna in total cam 10% din locurile din Parlament (40-45). Cu alte cuvinte chiar si cu o pondere parlamentara de 55-60% a USL, PSD si PNL vor trebui sa se multumeasca maxim cu 45%-50% impreuna, pentru ca restul va merge la PC si UNPR.
Se tot vorbea de “clarificarea scenei politice” dupa alegerile parlamentare din 2012 dar acest lucru nu se va intampla. Principala cauza ramane tipul sistemului electoral care in esenta sa este proportional. Lucrurile ar fi stat altfel daca USL insista pe introducerea votului majoritar. Daca e bine sau rau judecati fiecare.
Consecintele se vor vedea si la numirea premierului dupa alegeri, in decembrie, dar mai ales pe parcursul urmatorilor ani care vor fi caracterizati de instabilitate guvernamentala, probabil mult mai mult decat in ciclul electoral care se incheie.
Pingback: Deciziile Curtii Constitutionale – semnificatii « Agentia de Rating Politic. Blog.