Un inceput de an agitat. Pe toate liniile si fronturile. In decembrie s-a semnat o pace, dar continua multe alte “razboaie” sau lupte in politica locala. Multe duc si ne conduc la bani. Majoritatea la lupta pentru consolidarea puterii. Am selectat cateva stiri care se rostogolesc deja azi, pe 4 ianuarie, la inceput de an.
– Traian Basescu vrea ca CSM sa propuna sefii DNA si ai Parchetului, si nu ministrul justitiei ca pana acum. Argumentul ar fi ca legea dupa care s-au facut aceste numiri ar fi “neconstitutionala”. Desi legea cu pricina a fost promovata de apropiatii politici ai presedintelui in perioada cand acesta avea un ministru al justitiei “prieten” si un CSM “ostil”. Acum situatia s-a inversat asa ca presedintele si-a schimbat … optica.
– Totodata presedintele Basescu a anuntat justitia ca teren pe care nu negociaza nimic si e dispus sa poarte “razboaie politice”. Apropo de “coabitare”.
– Totodata o stire “pe surse” ne spune ca interimarul Daniel Morar, la sugestia publica a presedintelui de a urgenta procesul, a numit un numar important de noi procurori pe locurile disponibile, limitand astfel libertatea de “miscare” a viitorului sef al Parchetului, mai ales daca el va fi unul favorabil ministrului de justitie sustinut de USL.
– In plus CSM si-a ales un nou presedinte, Oana Haineala, considerata de presa o apropiata a presedintelui Basescu.
– Victor Ponta a anuntat ca vrea 8 regiuni si ca sefii acestora sa fie alesi indirect, adica nu de catre populatie, ci de catre membrii Consiliilor judetene si de catre primari intr-un for electiv. E o decizie favorabila partidului sau partidelor cu cei mai multi alesi in administratia locala. Adica un capitol la care PSD sta foarte bine, de departe. In plus administratiile judetene vor continua sa existe, acolo unde PSD are o influenta mare. Intelegem acum mai bine de ce USL a avut un interes puternic sa se opuna proiectului PDL de regionalizare atata timp cat PDL domina administratia locala. Cu alte cuvinte “cine-mparte, parte isi face”. Un subiect interesant va fi de aceea si desenarea acestor regiuni, nu doar atributiile care li se vor da.
– Tot Victor Ponta a anuntat demiteri la INS pentru posibile erori de calcul la cifrele PIB, in “minus”. Eroarea, daca exista, produce dificultati in elaborarea bugetului. In acelasi timp este sugerata posibilitatea unor minciuni “in lant” din partea acestei institutii pentru a favoriza negocierile Guvernului cu institutiile financiare internationale. Pe de alta parte decizia duce cu gandul si la o reglare de conturi pentru situatia de la referendum din vara lui 2012, legata de cvorum si “cati suntem in Romania” – unde conducerea INS nu a sustinut punctul de vedere al USL. Nu trebuie ignorat nici aspectul pur uman de lupta pentru pozitia – importanta – de sef INS.
– Dan Radu Rusanu seful grupului parlamentar PNL si unul din cei mai importanti lideri ai acestui partid, cu un cuvant greu de spus pe zona de economie, a cerut ca FMI sa isi respecte promisiunea verbala facuta USL cand era in opozitie, de a li se permite sa depaseasca tinta de deficit de 2% – pentru ca altfel nu se vor putea face investitii. In marile proiecte de tip autostrazi, metrou samd. Adica acolo sunt marile bugete pentru firmele interesate de contracte cu statul. Anuntul e facut in ajunul negocierilor cu FMI din 15 ianuarie si al discutarii proiectului de buget in Parlament dupa 21 ianuarie, in sesiune extraordinara.
– Tot la capitolul contracte cu statul, Ponta s-a aratat iritat de blocarea proiectului de autostrada Comarnic-Brasov de catre CNSC. Un proiect unde vorbim de alte sume uriase de bani.
– Din acelasi registru al marilor contracte de stat, continua lupta intre UTI si HP pentru proiectul sistemului IT din sanatate. Sistemul sanitar si achizitile din acest domeniu raman un teren major de conflict pentru interesele private, dupa ce in 2012 propunerile de reforma au starnit poate cele mai mari scandaluri publice si care au dus chiar la declansarea manisfestatiilor de strada de iarna trecuta.
– Bugetul de stat limitat dar si interesele perene ale industriei auto au dus la o noua iminenta forma a “taxei auto”, rebranduita in “timbru ecologic”. Anuntul a fost facut deja de premierul Ponta si de ministrul de resort, Rovana Plumb.
– Acelasi buget limitat si nevoia de a strange resurse pentru lucrarile de stat au dus la anuntul Ministerului Transporturilor privind cresterea taxelor de pod peste Dunare cu 10%.
– In background continua “asezarea” pe functii a noii puteri, o impartire post cu post a puterii, cu “meciuri” si negocieri invizibile publicului larg. Un proces natural dar in care se consuma o energie enorma in interiorul partidelor.
Pingback: สล็อต pg เว็บตรง แตกหนัก
Pingback: meja365