Intr-o dezbatere despre sistemul electoral de azi (27 februarie 2013), Victor Ponta a facut doua afirmatii contradictorii:
– Prima: “ideea cu care USL va veni în cadrul procesului de modificare a legii electorale este aceea de a avea o Cameră a Deputaţilor aleasă proporţional … şi un Senat, pe care noi aşa l-am propus – sigur s-ar putea să fie o nouă încercare greşită -, dar să încercăm să avem un sistem de reprezentare prin vot majoritar, adică fiecare judeţ şi implicit după aceea fiecare regiune, în funcţie de numărul de judeţe, să aibă doi senatori”.
– A doua: “Cred că noul sistem trebuie să asigure o stabilitate şi o majoritate clară”.
Un lucru e cert: un sistem proportional, ca cel propus la Camera, chiar si cu prag de 5%, nu asigura o “majoritate clara” ci multiplica apetitul oamenilor catre partidele mici sau catre o pluralitate de partide. Adica, asa cum am vazut si in Romania ultimilor 20 de ani, ne duce la majoritati de coalitie, care numai clare nu au fost.
In ciuda efectelor “majoritare” de la alegerile din 2012 ale sistemului aflat in “functiune” – vezi “prima majoritara” a USL (efect identificat prima oara de Agentia de Rating Politic cu 3 luni inainte de alegerile parlamentare), sistemul actual s-a comportat in 2008, la prima lui aplicare, tot ca unul perfect proportional, avand ca rezultat dupa alegeri 3 partide relevante.
USL in 2012 e doar o alta coalitie, facuta doar mai devreme decat altele. Partidele componente isi continua existenta, chiar cu mare succes, iar pe langa cele 3 partide din 2008 a aparut si al patrulea, PPDD.
Capcana intinsa de un sistem ca cel propus de Ponta/USL ar putea fi insa imbinarea, din nou, a unor principii majoritare la Senat si proportionale la Camera. Mai adaugati si regulile majoritare deja existente la alegerile locale pentru primari si presedinti de CJ, amestecate si acolo cu reguli proportionale pentru Consiliile locale. Cocktailul acesta de reguli poate avea efecte neprevazute.
Cu siguranta insa el nu este o cale spre garantarea unui castigator “clar” dupa alegeri, asa cum isi doreste discursiv dl Ponta. Din contra, creaza un orizont foarte neclar.
Nu înțeleg ce e așa de greu să facă un sistem proporțional, cu un prag electoral decent (1-3%) și cu primă electorală pentru primul clasat. În felul ăsta se asigură și reprezentativitatea – ar intra în parlament reprezentanți ai unor forțe politice cât mai diverse, nu ca în clipa asta, când partidele parlamentare sunt complet nereprezentative pentru grosul voinței electoratului – și stabilitatea. Prima electorală ar putea fi decisivă (până la 51% din locuri, și restul își împart celelalte partide care au trecut pragul) sau parțială (i se mai dau câștigătorului 10% din locuri, în așa fel încât să aibă o mai mare ușurință de a forma coaliția de guvernare, chiar și cu un partid minor). Probabil din cauză că politicienii noștri sunt ușor retardați?…