DEX, concurent=2. Care tinde spre același rezultat. Cauze concurente. ◊ Drepte concurente = drepte care se întâlnesc în același punct.
In februarie 2010 Victor Ponta producea surpriza si era ales presedinte PSD cu motiunea “Un proiect PSD pentru Romania – Romania corecta!“. Aproape in acelasi timp, in martie 2010, Crin Antonescu era ales pentru a doua oara presedinte PNL, dupa doar 1 an, punctand in forta rezultatul pozitiv de la alegerile prezidentiale din 2009; motiunea “Prin noi insine, ACUM“.
Enuntul strategic principal al celor doua motiuni este foarte asemanator. Fiecare asuma dorinta ca partidul propriu sa devina partidul central al scenei politice.
Victor Ponta – “PSD trebuie să abandoneze strategia actuală de a negocia fie cu PDL, fie cu PNL, pentru câştiguri mici, de scurtă durată şi cu caracter reponderent personal. PSD trebuie să redevină cel mai important partid din România, printr-o altfel de politică”.
Crin Antonescu – “Si am ajuns la o rascruce, fiindca avem in fata doua modalitati total diferite de a continua. Prima, cu o strategie asemanatoare celei de pana acum, ar putea urmari fructificarea oportunitatilor de a intra la guvernare alaturi de unul sau altul dintre partidele mari. Cealalta implica o strategie diferita. O strategie care sa ne permita sa folosim deschiderea electorala de anul trecut pentru a trece la un alt nivel, pentru a deveni, dintr-un partid important, dar dependent de conjuncturi, un partid major, determinant in orice formula de guvernare”.
Cei doi lideri si-au definit in mod esential traseul politic prin cele doua motiuni. Chiar daca Antonescu fusese ales deja de un an presedinte al PNL, aceasta a doua motiune este una de “maturitate” politica si cu o viziune mai completa.
Cele doua motiuni pareau astfel sa duca in mod necesar la o competitie directa intre PNL si PSD, ceea ce a si fost cazul in 2010, dar destul de “soft”. In mod surprinzator, pentru multi probabil, concurenta celor doua motiuni si viziuni a dus la cooperare si nu la conflict generalizat – adica la formarea USL. Conflictul s-a transformat in negociere intr-un cadru organizat: USL. Practic cei doi actori au decis astfel eliminarea sau reducerea masiva a celui de-al treilea competitor, PDL.
Acum, in 2013, suntem la momentul in care actorul nr. 3 – PDL poate ramane in joc sau nu. De soarta lui depinde de fapt daca cele doua motiuni Antonescu si Ponta raman concurente sau devin si inerent concurenţiale. Chiar daca PDL ramane in joc se pune intrebarea in ce fel si daca il va include si pe Traian Basescu.
Tocmai de aceea unii mai radicali/realisti vad azi, si poate pe buna dreptate, desfasurandu-se un razboi “rece” pe teritoriul PDL intre partidele “mari” PSD si PNL.
PS. Singura problema legata de sinceritatea si durabilitatea acestei negocieri este acordul pentru introducerea unui sistem proportional de alocare a mandatelor in alegerile parlamentare. Acest tip de sistem sustine nu un tip de sistem politic bilpolar ci unul multipartid, cu guverne de coalitie si negocieri cu terte forte politice.
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!