În toate variantele de turul 1 testate în sondaje Crin Antonescu este pe primul loc. Atât la întrebări cu listă închisă – cu toţi liderii de partide şi toate propunerile imaginate până acum -, cât şi la întrebări deschise unde oamenii pot spune orice nume fără constrângeri. De asemenea, este pe primul loc fie doar cu susţinere PNL, fie cu susţinere USL.
Dar hai să gândim în termeni de „avantaj” şi poziţie relativă. Să comparăm candidaţii cu „votul politic” al partidelor sau formaţiunilor care îi susţin.
1. Cu candidaţi de la toate partidele. Crin Antonescu este în turul 1 mult peste scorul PNL – aproape cu 50% mai mult, luând de la PSD si alţii, iar Victor Ponta este sub scorul PSD – ia doar 60% din bazinul PSD. O parte mai mică din voturile PSD (10-15%) nu merg către Victor Ponta sau Crin Antonescu, ci se disperesează şi spre alţi candidaţi.
60% din potenţialul PSD pentru Ponta este puţin dacă ne gândim la asocieri de brand. Ceea ce ar fi fost cu adevărat bizar şi anormal era dacă Victor Ponta se afla şi mai jos de 60% în ochii propriului electorat. Atunci el ar fi avut cu adevărat o problemă, mai ales faţă de propriu partid! Pentru că este normal ca prima opţiune a votanţilor unui partid să fie liderul acelui partid, fie pe întrebare închisă, fie deschisă. Aşadar, abia dacă Antonescu ar fi ajuns „din prima” opţiunea majorităţii votanţilor PSD, la alegere liberă cu Ponta, atunci trebuia să începem să ne punem întrebări.
Cat priveste bazinul electoral al PDL el este dispersat intre mai multi candidati si nici unul nu scoate mai mult de 22-23% in turul 1, adica limita electorala a tuturor formatiunilor PDL.
2. Cu USL. Dacă opţiunile se restrâng şi avem un singur brand cu un singur candidat USL, iar dincolo un singur candidat din bazinul „PDL-Băsescu” totul se simplifică. Cu susţinere USL Crin Antonescu ia peste 80% din bazinul USL şi câştigă fără probleme cu 50-51%. Concurentul din zona PDL-Băsescu ia în jur de 22-23%, depinde de nume; adică nici jumătate din ce ia Antonescu.
Pentru PNL e o veste bună: electoratul PSD are un apetit pentru Crin Antonescu evident. Pentru PSD nu e deloc o tragedie că Ponta are doar 60% din bazinul partidului: premierul nu şi-a anunţat candidatura, partidul nu a avut o misiune în acest sens.
Date şi câteva explicaţii
Am folosit datele sondajului Agentiei de Rating Politic de la începutul lui iunie 2013 şi care se aseamănă într-o marjă de 2-3% cu alte sondaje relativ recente (august-septembrie).
1. Turul 1 cu toţi candidaţii
– Crin Antonescu din partea PNL (pe întrebare cu listă înschiă) ar lua 30,9%, faţă de 23% scorul PNL. Crin Antonescu aduce voturi mult peste potenţialul PNL, în special de la PSD.
– Victor Ponta din partea PSD ar lua 23%, faţă de 37,3% scorul PSD. Victor Ponta nu acoperă bazinul şi votul pentru PSD.
– Mugur Isărescu din partea PMP ar lua 17,5%, culegând voturi din tot fostul bazin PDL (FC, PMP) şi câte puţin şi de la partidele din USL. Ceilalţi candidaţi PDL-FC împart voturile acestui bazin electoral.
Cu mici diferenţe situaţia e aproape identică pe întrebări deschise.
2. Turul 1 cu candidat USL
Crin Antonescu ar câştiga majoritatea 50,4% faţă de 58,4% scorul USL. Diferenţa sunt deopotrivă votanţii liberali şi social-democraţii „duri” care nu acceptă formula USL sau pur şi simplu au alt favorit. Este o situaţie clasică deja care s-a putut întâlni în dese cazuri la alegerile locale 2012, în funcţie de candidaţii propuşi. Aceşti alegători preferă alţi candidaţi de pe la toate partidele, fără o ţintă predilectă sau nu mai participă.
Cristian Andrei, consultant politic, Agentia de Rating Politic