Pentru ca am avut ceva dificultati in a gasi pe net proiectul de lege al Guvernului privind alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, cel care introduce celebrul deja sistem mixt, am zis sa pun aici linkul pentru cei interesati.
Cateva observatii:
– Jumatate din mandate, cele atribuite “majoritar”, se acorda candidatului cu voturile cele mai multe – primul clasat, indiferent de numar (doar pentru independenti se cere 50%+1). Un principiu clasic majoritar si care intr-o anumita logica de discurs e chiar mai “radical” in schimbarea pe care o aduce.
– Dint-o prima lectura, cealalta jumatate de mandate alocata proportional imi iese, cu un calcul sumar, aplicand d’Hondt (conform legii), ca se distribuie aprox jumate in circumscriptie si aprox jumate la nivel national (25%-25%).
– Sistemul aplica pe rand: d’Hondt (national) – esential!, majoritar simplu (colegiu), si iar d’Hond de doua ori (in judet si national). D’Hondt avantajeaza la alocare partidele mari. Majoritarul simplu avantajeaza la alocare partidele mari. Concluzia? Sistemul de mixt “de compensare” nu prea compenseaza mare lucru. Tot partidele mari vor primi un “bonus”, iar compensarea se va produce pentru un numar mic de mandate, cele atribuite in faza a treia, la nivel national.