Pe alte meleaguri se discuta de lucruri tari. Ceva cu miez filosofico-teoretic si multe semnificatii. Asadar, avand la baza ideea democratiei directe se pune intrebarea despre cei care conduc: ii alegem, ar trebui sa lucreze pentru noi, n-ar trebui sa ii si putem “demite”?
Procedura numita englezeste “Recall” inseamna ca se strange un grup de oameni, propune inlaturarea acelui ales, trebuie sa intruneasca o proportie din numarul celor din circumscriptie/unitate electorala – un numar de semnaturi, iar apoi se tine un fel de scrutin de tipul “referendum de demitere”. Adica oamenii spun daca il mai vor pe Nenea in functie. Si asta sa fie aplicat la orice nivel unde exista alegeri.
La noi se prevede asa ceva la nivel de Presedinte, cu mari complicatii procedurale.
Eu am gasit asta la http://www.iniref.org/index.html, adica I&R ~ GB Citizens’ Initiative and Referendum, Campaign for direct democracy in Britain. **Pentru chibiti, nu masurati valoarea vorbelor dupa calitatea acelui site.
Ce ziceti?
Update: Da, si primarii pot fi demisi in Romania prin referendum, daca se strang semnaturi de la 25% din cetatenii cu drept de vot. Lista este trimisa prefectului. Legea 215/2001. Am gasit si un exemplu foarte recent, 2009, din comuna Bod judetul Brasov. Multumesc George pentru observatie.
Si la noi se poate demite primarul prin referendum, nu numai presedintele. In schimb la nivel parlamentar o asemenea procedura este imposibila in Romania si cam in majoritatea democratiilor occidentale-mandatul unui deputat sau senator este reprezentativ la nivel national si nu imperativ.
Chiar daca exista tentatia impunerii unui mandat imperativ la noi in speranta imbunatatirii activitatii Parlamentului masura ar fi in opinia mea contraproductiva. In primul rand un parlamentar ar fi reprezentantul unor interese locale si nu nationale. Practic unui parlament cu mandat imperativ i-ar fi imposibil sa legifereze la nivel national. Si in al doilea rand parlamentarul nu ar mai avea libertatea de actiune in raport cu procesul legislativ. Ar fi “victima” intereselor locale si de moment.
George
O completare la ce am zis ieri. Se pot responsabiliza si “controla” parlamentarii si prin alte mijloace decat un mandat imperativ. Uitati-va la scandalul din UK legat de decontarea cheltuielilor membrilor Camerei Comunelor. La presiunea alegatorilor exercitata direct in cicumscriptie mai multi parlamentari au decisi sa isi predea mandatele sau sa nu mai candideze: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article6341237.ece
Traditional Turkish clothing is steeped in history. Learn about it on our website.
Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect