Uneori vocile de departe se aud parca mai clar si ne arata ceea ce noi nu putem sa spunem uneori. Sau cum sunt unele lucruri percepute in occident.
Un articol de perspectiva din The Guardian despre ce a fost Romania in 89 si ce este dupa 20 de ani. Un martor al evenimentelor de atunci, Ed Vulliamy, revine sa relateze despre “transformarile” Romaniei. Unele din opinii sunt preluate ca opinii ale unor romani, dar sunt bine integrate intr-o imagine foarte sudata despre Romania.
Recomand calduros.
Din articol aflam:
Revolutia
– o marturie despre modul in care generalul Stanculescu a recrutat si condus grupul de militari ce s-a ocupat de procesul si executia Ceausestilor; pentru mine e o noutate totala.
– dilemele umane si filosofice ale unui soldat din fortele speciale care a participat la executia Ceausestilor;
– ca exista o perceptie larga in Romania, neafirmata, ca Revolutia a fost de fapt “o inscenare”.
– ca in zilele Revolutiei s-au distrus lucrari de arta importante, de Boccaccini, Gentileschi sau Rembrandt.
– despre o secventa nebuna din zilele Revolutiei povestita de Ion Caramitru cand un soldat plangand i-a spus ca daca Ceausescu a fugit, atunci inseamna ca poporul e “comandantul suprem”.
Dupa Revolutie
– Revolutia a lasat in urma un regim de economie de piata condus de “vechea garda” a regimului comunist.
– Romania e dominata de coruptie.
– Traian Basescu a incercat sa “curete” Romania de coruptie dar a fost “impiedicat de Parlament”. El a reusit totusi sa opreasca cresterea privilegiilor clasei politice. Situatia e asemanata cu sistemul bancar international :))).
– occidentul a fost complice la privatizarile si situatia politica de dupa 1989; occidentul a acceptat ca fostele factiuni ale regimului comunist sa isi conserve puterea, contra unor preturi de nimic pentru industria privatizata de companii occidentale.
– ca in anii 90-92 Miron Cozma era un “loial feroce” al lui Iliescu, mai ales prin modul in care a organizat mineriadele.
– ca minerii au reprezentat o categorie speciala in istoria Romaniei comuniste, folositi in iconografia regimului, chiar daca in blocurile unde stateau nu li se permitea sa aiba sobe pentru a nu fi tentati sa aduca carbuni din mina si sa ii foloseasca pentru interes propriu (!!!)
– ca mineriara din 1999 ar fi fost rezultatul inchiderii minelor si al pierderii locurilor de munca.
– ca la 10 ani de atunci, liderul minerilor din prezent – Tiberiu Cozma, fratele lui Miron Cozma, considera ca inchiderea minelor a fost o distrugere planificata politic si agreata de FMI cu Guvernul roman in 1997.
– o imagine a prezentului aratand parca sfarsitului istoriei, din zona Vulcan-Aninoasa cu mizerie, oamenii furand si dezmembrand ce apuca ca sa traiasca.
– despre parerea muncitorilor de la Sidex care spun ca Mitall distruge combinatul, neinvestind, dand oameni afara samd. desi cererea de otel creste.
– ca Romania era probabil mai vulnerabila la tentatiile “materiale” ale occidentului dupa 1989.
În perioada dintre vizita lui Nicolae Ceauşescu în Iran şi “revolta de la Inter”, postul de radio BBC World Service a transmis un interviu în limba engleză cu un tip extrem de bine informat, de la un serviciu britanic. Şi care spunea că este imposibilă răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu fără participarea cuiva din interiorul sistemului. Era un interviu extrem de interesant, care ar trebui recuperat, pus pe web şi tradus pe româneşte. Domnul Petru Clej, care lucrează actualmente la secţia română a postului de radio BBC, ar putea face chestia asta, dar se preface că nu înţelege ori de câte ori îi adresez cererea (sau rugămintea).
“generalul Stanculescu a recrutat si condus grupul de militari ce s-au ocupat de procesul si executia Ceausestilor”
Mai înainte fusese ucis generalul Vasile Milea, tot la ordinul generalului Victor Stănculescu.
ar fi mai bine ca 89 sa fie discutat deschis si nu doar cu scenarii conspirationiste. am senzatia de multe ori ca subiectul parca e tabu.
@ Cristi
Este vorba despre vizita în Iran. Care fusese făcută la cererea expresă a SUA. De fapt a fost numai provocarea unei diversiuni. Dar nu se va putea vorbi niciodată oficial. Securiştii de la Cabinetul 2 (care erau controlaţi de Gogu Rădulescu)vor prelua puterea în timpul vizitei din Iran. Vor ordona crimele de la Timişoara. A, şi tot ei au controlat “fenomenul Piaţa Universităţii”. Vina lui Ion Iliescu este foarte mică. El trebuia să urmărească două obiective personale : 1/ Să îşi salveze pielea. 2/ Să salveze România de la dezmembrarea statală. A reuşit.
eu ma refeream la discutia despre toate evenimentele.
Pingback: Ion Iliescu, interpolat în The Guardian « Blog ideologic Titus Filipas
Blogideologic -alias Titus Filipaș – minte de îngheață apele: redacția română a BBC nu mai difuzează programe în limba română din 1 august 2008, iar eu nu mai lucrez la BBC de pe data de 1 aprilie 2008. Vă dați seama ce credibilitate are acest ignorant.
sintem pt.cozma si teza sa dacia /daci uniti cu basarabi daci