Presedintele Basescu incearca sa construiasca o Platforma electorala trans-partinica si post-partinica. Sau cel putin aparenta unei astfel de platforme. Semnalele sunt numeroase. E vorba de o platforma care ar reuni partide, politcieni, lideri locali, grupuri sociale si politice diverse.
Tintele predilecte ale presedintelui in ultimele zile au fost diverse grupuri sociale si PSD. Revolutionari, victimele mineriadelor, monarhisti, publicul de la George Enescu, Simirad, Contac, grupul de la Cluj din PSD. Se mai adauga puseurile populare/iste: comentarii despre nationala de fotbal, vizitele la Dacia si Ford, “lupta” cu judecatorii, balciurile tiganesti.
Platforma politica a lui Basescu va fi in final, probabil, un soi de “Uniune pentru Presedinte“. Un fel de forta politica diluata, care depaseste nu doar cadrul PDL, ci cadrul partidelor ca atare. Un fel de Noua Forta Politica de schimbare a intregului spectru care incearca sa se ridice deasupra “partidelor” existente, sa depaseaca acest stadiu.
In fapt, este o continuare de forta si foarte coerenta a “Proiectului politic Basescu” care a evoluat:
– de la lupta impotriva sistemului ticalosit (2000-2004),
– la alianta contra naturii PD-PNL dar in “interes national” (2002-2007),
– si-a gasit apoi o prima intrupare ferma in tema “322” (2007)
– si apoi in ratarea “Parteneriatului pentru Romania”, coalitia PSD-PDL (2008-2009).
Un traseu de cel putin 5 ani care a incercat “sa demonstreze” ca proiectul politic politic romanesc post-decembrist este unul ratat si ca e nevoie de o “schimbare” totala a lui.
Astfel, Platforma Basescu din 2009 trans- si post-partinica si-a inventat incet propria necesitate.
De ce cred ca o astfel de Platforma este periculoasa, ca si sistemul politic construit in jurul acestei logici:
– diluarea identitatii partidelor, ca forte politice stabile in cadrul sistemului politic.
– personalizarea excesiva a sistemului politic, care se va construi de acum in jurul unor lideri de forta, de moment, si nu in jurul unor organizatii reprezentative.
– populism.
– duce la polarizari si mai mari ale sistemului, fortand aliante contra-naturii, coalitii politice fara substanta.
– selectia leadershipului intr-o astfel de mare Coalitie este precara si bazata mai degraba pe “dorintele personale” ale liderului.
– lipsa unei Platforme programatice reale, consistente.
– emergenta miscarilor extremiste in fata unor blocuri politice obeze, care nu mai permit nuantele in dezbaterea publica.
– destructurarea participarii politice, in absenta unor organizatii politice serioase.
Tendinta generata de “Proiectul Basescu” este evidenta si inevitabila intr-un fel. Si ceilalti candidati incearca in felul lor sa se portretizeze ca alternative ale sistemului politic actual. Crin Antonescu – cu o experienta reusita in PNL, Sorin Oprescu – cu o experienta reusita la Bucuresti, si pana si Mircea Geoana. Diferenta e ca fiecare incearca sa defineasca schimbarea altfel, iar relatia fiecaruia cu sistemul actual de partide e specifica.
Care varianta va reusi si va deveni credibila vom vedea. Pana acum, Traian Basescu a fost la timona acestei “schimbari”, incercand sa o dirijeze conform temperamentului si logicii sale.
Ei o numesc „platforma politico-civica”. Adica o varza. Un Front de Salvare Nationala a Basescului. :))
Pai e si politica si cu resruse civice. Nu neaparat in sensul idealist al termenilor.
Important e, mai mult decat sa o ironizam, sa o si intelegem. Pentru ca e vorba de o miscare politica veritabila, autentica, in ciuda parerii pe care o avem despre Basescu.
Iar sensul acestei mutatii politice s-ar putea sa fie mai amplu decat Basescu si sa se intoarca si impotriva lui. Destul de repede.
Da, si eu cred la fel. 🙂
Lilick, repet aici niste precizari pe care le-am facut si la tine pe blog:
Eu discut de o mutatie mai larga a spatiului politic pe care Basescu incearca sa o transeze in favoarea sa si la care a contribuit din plin.
Consecintele ar putea fi la fel de gaunoase si daca in loc de Basescu ar fi altcineva.
Spuneam ca e o tendinta care la fel de bine se poate intoarce si impotriva lui Basescu.
Totodata sunt curios daca alti lideri sau partide au intelepciunea sa raspunda acestui moment politic major si sa scoata ceva bun din transformarea la care asistam.
Fac precizarile astea tocmai ca sa intelegem ca vorbim de ceva mai amplu, care depaseste discutia pro si contra Basescu. 🙂
Corect, nu persoana lui Basesu e problema. Destructurarea democratiei romanesti ( eu i-am spus dezarticulare), impingerea in derizoriu a partidleor politice, a Parlamentului, a justitie si in special a posibilitatii participarii cetatenilor la viata publica si politica prin intermediul partidelor politice.
Pingback: Proiectul “Basescu” si referendumul pentru parlament unicameral « Agentia de Rating Politic. Blog.
Pingback: Proiectul “Basescu” si referendumul pentru parlament unicameral (syndicated) «
sa lasam si pe altiii sa dovedeasca ca pot conduce tara cu onoare , Basescu nu a facut nimic in 5 ani, La Brasov Votam Mircea Geoana!
statement from president joe biden on supreme court decision o cleanup stars twinkle in the clear night sky
nobility of service essay https://www.topwritemyessayonline.com/ improve essay writing