Ganduri de vara, de vacanta. Stiri care fug pe sub ochi.
– Reorganizarea administrativa a Bucurestiului gandita de jumatatea mai tanara a FSN (=PDL), are toate sansele sa transforme administratia de sector in ceea ce sunt celebrele “deconcentrate” azi. Adica intr-o bataie intre acoliti de partid pentru niste functii caldute din care se gestioneaza fonduri date “pe linie de partid”. Pentru ca, nu-i asa, nimic nu poate sa mai mearga in Romania daca nu e “dat pe linie de partid”. Adica impozitele si taxele oamenilor devin buget de partid, ca sa fie mai clar.
– Se vorbeste iar de emigrare masiv. S-a ajuns acolo incat am vazut, ca prin anii 90, romani care spun despre alti romani “esti prost ca vrei sa ramai”. Si am citit si stirea asta cu 300.000 de romani care au plecat doar anul asta. Am avut subit imaginea unei Romanii asemenea satelor pe care le traversezi in viteza prin Baragan, Dobrogea, Olteania sau unde vreti, sate care sunt mai degraba parasite. Parasite de “viata”, cu oameni care umbla fara un rost pe strazi sau eventual beti de la un birt la altul, cu 2-3 magazine de desfacere pentru aceleasi Cola, biscuiti, ulei, tigari si alte 2-3 produse. O Romanie careia i s-ar potrivi cel mult o descriere seaca de “teritoriu locuit de o populatie”.
mda. asa e :-/
Din acea populaţie fac parte şi nişte idioţi care atunci când s-a putut n-au plecat acum ar pleca dar nu se mai poate. Aşa că…au rămas să vegeteze într-o ţară din ce în ce mai pustie.
Marieta: despre cine e vorba?
Stii, asta cu plecatul e cu dus si intors. Nu stiu daca as pleca asa de nebun, singur. Sau doar cu familia. As pleca doar daca mi-as convinge sau m-ar convinge prietenii. Sa plecam undeva in grup…..20 de oameni. Asa, poate mi-as lua inima in dinti si dus as fi!
Vladimir: eu nu promovez plecatul. este o constatare ce am scris azi, o constatare despre ce se intampla “pe la noi pe aici”. destul de amara chiar.
Stiu….nu te-am acuzat de nimic:)… nici eu nu incurajez plecatul dar nici nu pot sa-i spun unuia care nu se descurca aici nu pleca ba…..fiecare face ce vrea…pacat de tara asta ca are potential!
Analogia asta cu satul e sinistră, m-ai speriat. Că ai dreptate, nu de-alta.
@Cristi Ăsta e unul din cazurile în care una din “persoanele de faţă” nu se exclude :((
Mda, asta e directia. In satele parasite de capsunari vedem viitorul “natiei”. Poate nu chiar atat de dur, dar acesta este trendul.
Lars, joness: daca discutam strict de sate, in “pustiul” asta gasesti oameni care parca sunt de pe alta planeta, se distreaza in felul lor, ce vedem si noi la tv are cu totul alte conotatii pentru ei de parca vorbim alta limba. Sper ca analogia asta nu se pastreaza si la toata Romania vs McWorld …
Populaţia de care vorbeşti l-a votat în prostie pe Don Băsone, ca să-i scape de comunişti şi ruşi. Ei, i-a scăpat.
@Cristi: deocamdata nu, dar marsaluim in acea directie. De altfel, din ce in ce mai multe dintre manifestarile media nu sunt decat preluari din acele distractii de care vorbesti tu. Cred ca nu sunt doi ani de cand spuneam unor prieteni ca nu inteleg cum “jurnalisti” de tipul DD nu s-au prins de potentialul de audienta masiv pe care l-ar avea transmiterea de inmormantari in direct. Ziceam atunci ca eu as face o televiziune care sa transmita non-stop numai inmormantari. Cativa reporteri la intrarea in cimitire, cand vine cortegiul se apropie si intreaba: cine a murit, ce face familia, cine e vinovatul, ce se zvoneste, detalii despre obiceiuri, ce s-a servit la parastas, cum e popa, etc.
Atunci celor ce le spuneam asta au ras in hohote. Astazi este o realitate. Inmormantarile, ritualurile, boceala si barfa din jurul lor sunt un eveniment public important in viata rurala din Romania secolului 21. De vreun an, au capatat expunere nationala. Vor mai urma si altele.
Am cunoscut de curand o familie perfecta pentru rolul de celula de baza a societatii:D, categoria clasa de mijloc – absolventi de facultate incadrati in munca la multinationale de cel putin 5 ani, copil destept si bine crescut, apartament in proprietate (probabil rate), masina noua, aparent normali la cap (cat se poate evalua in cateva ore) si bine integrati social. School, after-school, lectii de desen pentru copil, cool pets in the house, well-kept house samd. And yet, se gandeau foarte serios sa plece cu totul si de tot, ceea ce e mult mai mult decat plecatul unui “capsunar” in cautare de munca la zi platita mai bine sau plecatul unui absolvent de facultate. E o situatie care seamana mai mult cu “evacuarea middle-class” din Iranul revolutionar, Africa de Sud sau Zimbabwe. Failed state vs. failed society, whichever comes first, sunt din ce in ce mai multi oameni, dintre cei care traiesc mai departe de urmatorul pranz sau vot-pentru-malai-si-tuica, care au o frica teribila de viitor si nici o speranta whatsoever. Just stating the obvious lol, macar la nivel de perceptie.