PNL si PSD au adus miza alegerilor din 2012 in prezent prin blocul pe care forteaza sa il foremeze acum. Sau cel putin Crin Antonescu secondat de Victor Ponta. UDMR este asteptat sa dea o replica pozitiva sau, asa cum deja mai multi lideri ai PSD-PNL au anuntat, va ramane “dusman” multa vreme de acum inainte. Obiectivul: o noua majoritate acum in Parlament, daramarea Guvernului si chiar, poate, suspendarea presedintelui Basescu. De cealalta parte, in tabara puterii, s-a pronuntat amenintarea cu anticipatele si cu o lege electorala noua.
Dar daca primavara politica se incheie cu remiza si ramanem cu aceeasi configuratie de putere in stat pana in 2012? Cele doua mari tabere trebuie sa propuna scenarii credibile pentru proprii lideri, membri. Gesturile politice din ambele parti indica o “lupta” pentru aceleasi tinte.
Dan Mihalache, consilier al lui Crin Antonescu, enunta unul din calculele majore de strategie pentru formarea blocului PSD-PNL-PC in perspectiva unui 2012: “o mare coaliţie are astăzi potenţialul de a atrage şi voturi care nu gravitează neapărat în sfera PSD sau PNL, poate genera speranţă, poate arăta că România are o alternativă la falimentul actualei guvernări (…) Se spune că în politică 1+1 nu fac întotdeauna 2. Stă în puterea noastră însă de a demonstra că 1+1 pot face 3 sau chiar 4 şi nu 2 minus“.
Se mizeaza asadar pe un bloc politic care sa fie un fel de magnet, pe considerentul “votului util” si al polarizarii totale a spectrului politic. Cu alte cuvinte “alegeti: ori noi ori ei, altcineva nu mai conteaza”.
Exista si voci care se arata neincrezatoare fata de acest plan si spun ca din contra acest bloc ar aduce prin polarizare un numar nesperat de mare de voturi PDLului. Calin Popescu Tariceanu este unul din acestia: “Exista riscul ca aceasta alianta facuta sa duca la o polarizare a electoratului … Mi-e teama insa ca aceasta formula de alianta intre noi si PSD, pe de o parte, si PDL pe cealalta parte, va duce la polarizarea optiunilor si s-ar putea sa ne trezim ca partidul sa obtina un 20% nemeritat la viitoarele alegeri numai din cauza unei astfel de miscari politice. De aceea cred ca ar trebui facute studii foarte serioase cu care sa incercam sa vedem cum se orienteaza electoratul”.
Dan Mihalache enunta discret si elegant si ceea ce sta impotriva acestui proiect, ca “amenintare din interior”, dar ceea ce deja vedem pe toate canalele ca informatie – lupta pentru functii: “Poate că şi „baronii” PSD şi „baronii” PNL vor înţelege că nu e acum momentul pentru a ieşi în faţă şi că recâştigarea încrederii populaţiei într-o guvernare înseamnă o echipă guvernamentală de competenţă şi integritate indiscutabilă.”
De cealalta parte, puterea incearca pe cat posibil sa tina cat mai multe din propriile “particule” si “grupuri” sa nu migreze catre acest “magnet” – fie ca e vorba de UNPR, UDMR sau proprii parlamentari. Vedem stiri despre negocieri de functii parlamentare, promisiuni de bani pentru colegii, propuneri insistente pentru formarea unui bloc politic “alternativ” de dreapta.
In plus, puterea actioneaza pentru ca “blocul” PSD-PNL sa nu se formeze. Cum? Incearcand indirect sa îi dezbine. Desi PSD si PNL au mai stins focul de cearta pe tema “majoritar intr-un tur la primar”, puterea vrea sa le serveasca marul otravit cu orice pret. Asa ca se pregateste, si fara PSD, sa treaca prin Parlament, desi poate si prin OUG, legea pentru “majoritar intr-un singur tur la primar”. Cu un astfel de sistem in practica, negocierile dintre PSD si PNL ar lua o cu totul alta turnura si cel putin s-ar prelungi suficient incat Guvernul Boc sa ramana in functie.