Tot pachetul de legi si reglementari electorale este sub asaltul coalitiei de guvernare. Totul e supus deodata schimbarii: data, metoda de alocare a mandatelor, colegiile electorale, numarul de parlamentari, numarul de camere ale Parlamentului.
In plus, ceea ce ar trebui sa fie limpede intr-un sistem democratic, cum se decide invingatorul si cine formeaza guvernul, a devenit si mai neclar datorita interpretarilor prezidentiale asupra Constitutiei – presedintele a mers pana la a spune ca practic indiferent cine castiga alegerile el numeste un premier dupa vointa sa si doar daca un partid (nu alianta) are 50% poate forma guvernul – nu imi e clar daca si asa acestui partid presedintele i-ar permite sa nominalizeze un premier fara ca el sa comenteze ceva … pentru ca nu-i asa, dupa cum argumenta tabara prezidentiala in campania din 2009, Avramescu-Preda-etc, Parlamentul e format din parlamentari cu vointa distincta si nu din partide … la urma urmei partidele sunt mari si ai de unde alege un premier si ministri.
Iata un scenariu care e amuzant si trist in acelasi timp pentru viitoarele alegeri. Presupunem ca se alege tipul de scurtin uninominal, cu metoda de alocare majoritara intr-un singur tur – cine ia cele mai multe voturi castiga mandatul intr-un colegiu.
Acest sistem, dupa toata stiinta si experienta democratica, duce la reducerea numarului de partide din parlament si la bipolarizarea scenei politice, dar si la situatii frecvente de tipul: un partid/alianta ia 42% din voturi si 58% din mandatele din parlament. Cu alte cuvinte un partid/alianta care nu are majoritatea voturilor oamenilor are o majoritate ferma in Parlament.
Eh, in situatia asta imaginati-va ce optiuni are dl Basescu pe masa si ridicolul situatiei avand ca argument ca acel partid/alianta nu a intrunit 50% din vointa poporului, desi domina Parlamentul. Si pentru ca nu e deloc SF, aceasta varianta e foarte posibila – cu o diferenta mai mica de tipul 47% vot / 54% in Parlament – si in actualul sistem de vot, era posibila si in vechiul sistem de vot lista-proportional si este posibila in multe din scenariile de sistem electoral discutate zilele astea.
Sau imaginati-va ca USL ia 55% din voturi dar din cauza modului in care sunt desenate colegiile de catre PDL/UNPR/UDMR ia doar 46% din mandate, ceea ce e la fel de posibil.
Mai adaugati ca in 2008 presedintele a folosit o logica pe dos, argumentand ca “au mai multe mandate in Parlament decat voi desi voi aveti mai multe voturi” pentru a da premierul PDLului si nu PSDului … asta daca mai era nevoie de argumente.
Va distrati? Sau va vine sa plecati din tara?
Altfel fiti siguri ca si daca se reduce numarul de parlamentari si daca nu se reduce, colegiile tot vor fi redesenate pentru a eficientiza “recolta” de voturi si mandate a PDL. Si la fel fiti siguri ca multe din discutiile despre amenajarea sistemului de vot vor dura pana in ultima clipa pentru a mentine incertitudinea electorala.