Exista o singura idee generoasa si cu potential electoral urias legata de sistemul uninominal si majoritar (chiar si intr-un singur tur) si fara nici un fel de comasare:
Ca daca ti-a ajuns ce candidati iti ofera acelasi partide de care parca nu mai scapi de zeci de ani si ca daca exista un om complet independent care pare macar ca are capacitatea sa fie “altfel” si sa faca treaba, atunci partidele nu te pot opri si poti alege un astfel de om. Ramane ca acel “om” sa stie sa vorbeasca si sa convinga inca vreo 10-20 de oameni care sa munceasca VOLUNTAR pentru el si sa munceasca – mult, foarte mult, din usa in usa
Pe aici cred ca e “baza” unei politici simple si sanatoase. Din pacate, din tot uninominalul si discutiile despre el, asta e singurul aspect despre care nu se discuta si care e uitat pe la coada pe undeva. Sunt curios insa cine va exploata potentialul ideii.
Uninominalul elimina din competitie candidati onesti, pentru ca nu au bani de finantarea campaniei electorale, si practic electoratul are de ales NUMAI intre candidatii finantati de baronii locali, adica cei care sunt dispusi la compromisuri pentru finantare.
Asata-i singurul efect cert pe care-l realizeaza uninominalul.
O campanie finantata de partide putea pune pe liste candidati capabili. Sigur in Romania partidele s-au depopulat si s-au tranformat in SRL-uri.
Solutia ar fi fost finantarea partidleor de la buget si partidele independente financiar, ar fi pututut oferi o alta calitate umana. In anii ’90 calitatea ofertei electorale a fost mult mai buna, pentu ca partidle erau partide adevarate fara subordonare fata de capitalul privat.
deceneu: eu cred ca ideea cum ca doar un om cu bani poate castiga niste alegeri e profund eronata si demotivanta. eu cred ca se poate. nu zic ca e ceva firesc sau usor. dar gasesc rational si ca cineva fara bani sa poata reusi. sau daca vrei, cineva cu putini bani. si intr-un context de nemultumire generala e ceva ce se poate petrece cu probabilitate mult mai mare.
altfel sunt de acord ca banii au impus o spirala a ne-implicarii si a predarii mandatului public unor interese eminamente private. asa cum si partidele tind sa devina for-profit si nu non-profit cum ar fi bine sa fie.
despre anii 90 am indoieli cu privire la oferta politica. era destul de copilareasca.
Cati independenti au candidat sau au castigat daca au candidat?
Nu am sustinut ca doar un om cu bani poate castiga alegerile, am sustinut ca numai un om cu bani poate participa la alegeri din partea partidelor politice. Daca nu participi nu poti fi votat. Fara bani de campanie nu esti cunoscut si nu poti strange nici semanturi de sustinere.