Sa zicem ca un partid vrea sa isi desemneze candidatul pentru Parlament intr-un colegiu electoral. Trebuie sa faca doar urmatoarele actiuni:
1) Sa anunte cu 3-4 luni inainte ca primeste candidaturi (din interior si daca vrea sa fie chiar deschis si din exterior pe baza unei platforme etc).
2) Sa nu aiba criterii majore si restrictive de acceptare: doar o suma “modica” de bani (ex. 500Euro), o platforma compatibila cu a partidului, dovada sau declaratia pe proprie raspundere ca a participat la vot in ultimele scrutinuri si eventual o evaluare minimala in fata unei Comisii de partid credibile (eu nici nu as introduce acest criteriu). In US, de exemplu, in New Hampshire unde chiar azi vor fi alegeri primare, trebuie sa platesti doar 1000USD ca sa intri pe buletinul de vot. ATAT! Oricine vrea sa faca in numele Partidului Republican campanie pentru orice tema e liber sa intre in competitie! E treaba oamenilor sa selecteze, nu a unei Comisii de partid!
3) Sa anunte data alegerilor si locatiile de vot si sa lase candidatii inscrisi sa isi faca dupa cum vor campanie, cat vor, dupa cum ii taie capul: discutand cu primarii, promitand proiecte, organizand intalniri cetatenesti, facand publicitate tv sau outdoor, mergand din usa in usa, obtinand sprijin de la preoti, doctori, lideri de opinie etc.
4) Sa organizeze la sediile de partid de pe raza colegiilor sau in incinte publice deschise (scoala, dispensar etc) sectii de vot. Fiecare “sectie de vot” trebuie sa aiba 2-3 functionari din partid si reprezentanti ai candidatilor – cine are puterea si forta electorala poate sa isi puna reprezentantii in toate sectiile.
5) Ziua votului: Orice cetatean poate vota daca pe loc se poate legitima ca locuieste in raza acelei localitati/sectii (nu e greu sa ai o lista de strazi, chiar si daca mimezi sectiile oficiale de vot de la alegeri). Urnele pot fi deschise intre 11 si 18, iar cine vrea poate avea program mai lung (de ce nu). Ora maxima de vot fiind 21.
6) Se numara voturile, se centralizeaza la o Comisie de la partid, se decide candidatul. That’s all folks.
Eu zic ca nu e greu deloc! Un mic efort de organizare intr-o singura zi, odata la 4 ani! In rest, e vorba de capacitatea candidatilor de a convinge, de a aduce lumea la vot si, in fond, de a da viata partidului!
Contraargumente si contra-contraargumente:
1) “Pot vota si adversarii si pot influenta votul”: in US cu o experienta de zeci de ani s-a putut constata ca e un fenomen marginal. O solutie care ar ingreuna insa procesul si l-ar obstructiona masiv ar fi ca la primarie sa se tina un registru simplu al votantilor de la toate partidele: astfel daca te inregistrezi la un partid sa nu poti vota la altele. Formularul sa fie simplu, sa poata fi completat pe loc la un birou special, online sau prin posta.
2) “Se vor prezenta putini oameni”. In primul rand e contrafactual si e nevoie sa dai o sansa unui lucru mai intai sa se intample, sa dai timp ca oamenilor sa le intre in cap ca au aceasta posibilitate! Apoi, mergem din nou la US: faptul ca doar o anumita parte, foarte activa social se implica nu e o problema, asa e natural. In recentele “cacusuri” republicane din Iowa au participat aprox 122.000 persoane dintr-o populatie de peste 3 milioane – cam 3% din total populatie univers electoral .
– Asta ar insemna ca din TOATA Romania ar participa conform lui 3% la aceste alegeri primare cam 500.000-600.000 de oameni … in conditiile in care doar PSD de unul singur sustine ca are acest numar de membri, iar cu totul, ati vazut calculul de la sfarsitul lui 2011, sunt peste 1 milion de membri de partid. Deci ne incadram cu brio daca ar veni DOAR si membri de partid!
3) “Partidele nu au capacitatea organizatorica pentru asa ceva”. Cine nu poate nu exista in afacerea asta sau se descurca altfel – nu le interzice nimeni sa existe daca nu fac asta. In fond, fiecare partid organizeaza cate sectii de vot e capabil – functie de ce oameni are, de cate sparii are samd. Daca nu are posibilitatea sa puna in fiecare localitate din colegiu functionari pentru sectia de vot, atunci poate sa ii cheme intr-o localitate apropiata – atat poti, atat faci. Iar daca aceasta va fi tendinta, cine nu are forta sa se adapteze dispare.
4) “Va fi un proces fraudat, va dati seama cat se fura in Romania, cine poate supraveghea”. In primul rand acesta e un proces privat, intr-o organizatie privata. Partidele raspund fata de scorul si performanta lor, asa ca daca vor sa isi fure caciula in continuare, e treaba lor! Apoi, in momentul in care exista competitie reala intre cel putin 2 candidati, acei oameni vor avea grija sa nu se numere aiurea, sau sa se bage voturi false in urna – daca au puterea si forta. In rest, e poveste. Daca nu-s in stare, nu au ce cauta sa isi pazeasca fundul la o competitie mai mare.
5) “Procesul acesta nu garanteaza ca vor ajunge candidati oamenii cu forta materiala care pot face fata unor alegeri vor castiga, ci oamenii mai cunoscuti si populari”. Pai that’s the point, nu?!?! Si la urma urmei, ca investitor intr-o cursa electorala, nu vrei sa iti pui banii pe unu’ care convinge lumea si ia voturi? De ce preferi sa ii dai unui neica-nimeni care stie doar sa te “combine” si “sa te faca din vorbe”???
6) “Partidele vor elimina din faza de triere candidatii care nu sunt convenabili, falisificand astfel procesul”. Nu trebuie decat ca partidul sa nu lase “selectia” candidatilor pe seama tot a unor oameni de partid sau 100% in mana lor. Eventual, dupa cum spuneam, doar cu taxa de “acces” pe buletinul de vot … bani din care se poate sustine si logistic acea campanie.
Va astept sa dezbatem real si pe bune alte aspecte. Mie in continuare mi se pare foarte usor de organizat. Atentie … nu am spus usor de “acceptat” de catre partide, sa se deschida samd 🙂
PS. Agentia de Rating Politic a introdus in ultimul sondaj de opinie – Barometru din decembrie 2011 o intrebare legata de acest lucru si reactia a fost coplesitoare: 72,7% din oameni spun ca s-ar gandi sa participe la acest tip de alegeri DACĂ (atenţie) puterea de a desemna candidatii nu ar mai fi la şefii de partide!
Graficul aici: vot alegeri prelminare – sondaj ARP.
Pingback: เทคนิคเดิมพันใช้ได้จริง
Pingback: เว็บคาสิโนออนไลน์
Pingback: detail wash
Pingback: openlims.org
Pingback: buying magic mushrooms online usa
Pingback: superkaya88
Pingback: Native Smokes
Pingback: ป้าย
Pingback: whatismyip
Pingback: Relx