Daca in ultimii ani Curtea Constitutionala a avut momentele ei de sovaire, astazi a dat un superb exemplu de gandire si filosofie juridica de sorginte democratica in legatura cu legea electorala! Textele se gasesc aici, in special cel la care voi face referire mai jos – legat de redesenarea colegiilor.
Desi accentul a fost in ultimele 2 luni pe “comasare” – prelungirea mandatelor alesilor locali, multitudinea de buletine de vot, “economia” bugetara – TOATE respinse azi -, iata ca, spre placuta surpriza, Curtea a folosit ocazia si a intrat in forta intr-o zona “tabu” a politicii romanesti si a declarat neconstitutional tot aparatul prin care actualul Guvern incerca sa isi justifice redesenarea colegiilor electorale cu 4 luni inainte de alegeri.
Si nu numai atat, Curtea a facut o critica substantiala a “imperfectiunilor” Legii electorale (35/2008) si a practicilor aberante din ultimii ani de modificare a ei in an electoral si prin mijloace abuzive. Se face vorbire de mai multe ori de necesitatea “organizarii de alegeri democratice, corecte si transparente“!!! Mi se pare ca atunci cand propria Curte Constitutionala vine si iti atrage atentia ca iesi din acest cadru, prin atentatele numeroase de a deturna sensul unor “alegeri democratice” … ai o problema!
Curtea afirma clar ca Guvernul isi asuma prin “legea comasatelor” un rol pe care nu il are, acela de a redesena colegiile. Si ca acest rol trebuie sa apartina Parlamentului, intr-o Comisie compusa dupa algoritm politic (“delimitarea acestora intra in competenta Legiuitorului” – pag 37 din Motivare).
Nu numai atat, Curtea arata ca modificarile la legea electorala si la anexele ei trebuie sa se faca in Parlament, in urma unor dezbateri serioase si mai ales prin Lege organica. Adica printr-un proces legislativ nealterat si consistent. Un accent extrem de important.
Curtea face referire expresa la acele puncte din legea in vigoare (35/2008) care prevad 12 luni ca termen inainte de alegeri pana la care se pot face modificari la delimitarea colegiilor si arata ca legea din 2008 contine acest principiu clar (pag 36-37 din Motivare).
Chiar daca intortochiate, cu multe lucruri spuse in subtext, si poate chiar, pentru unii politruci inca interpretabile, argumentele si afirmatiile Curtii sunt nete si limpezi.
Decizia Curtii, motivata in clar si pe larg, este o dura critica a felului in care legile in general, dar mai ales cele referitoare la sistemul electoral si alegeri, sunt facute harceaparcea de politicieni.
Acum doar 12 ore cand speram ca motivatia neconstitutionalitatii sa priveasca si delimitarea colegiilor electorale era mai mult un vis de iarna. Sunt literalmente entuziasmat. Chiar daca vor exista anumiti asa-zisi “legiuitori” care in dispret si desconsiderare totala vor cauta chichiţe ca sa faca posibila totusi redesenarea colegiilor acum in an electoral, precum si alte “modifcari de ultima ora” care sa le mai bage in sac niste mandate printr-o cacealma legala.
Curtea Constitutionala a desfiintat azi, chiar daca in anumite puncte doar ca un comentariu juridic, ca o “critică” – dupa cum sigura se exprima – un set de practici politice absolut gaunoase si aberante din Romania. Doar ca exemplu cititi intreg paragraful in care Curtea vorbeste de nevoia de “rationalizare a Parlamentului” la pag 38.
PS. Vad ca cineva suspecteaza o posibila “redesenare” a colegiilor, antedatata sub semnatura AEP, facuta in decembrie 2011 si fara cunostinta nimanui, care ar putea contine modificarile dorite de PDL si care ar urma sa iasa la iveala de nicaieri acum. Nu numai ca nu vreau sa cred asa ceva, dar daca ar exista as emigra maine.
asta-i ca poza aia de pe fb cu “drum bun” si ce era scris mai jos cu markerul. cam asa si cu aep-ul care a modificat colegiile.
AEP a “redesenat” colegiile. M-am uitat pe diagonala. La prima vedere NU par ca sunt schimbari. Poate – la o privire mai atenta maine – sa fie vreo trei sau patru, maxim cinci colegii mai putin.