Aparent nimeni. Vor fi doar castigatori in presa. PDL se va eschiva destul de bine pentru ca nu va exista un scor national al PDL. Vor exista scoruri PDL, scoruri MP sau ale altora Miscari (pentru Botosani, Neamt etc). PDL nu va exista in statistici ca un “tot” per ansamblul tarii in procentele de vot.
In afara de batalia localelor pe 10 iunie si in urmatoarele zile se va mai da o batalie, comunicationala. Se va “declara” invingatorul si invinsul acestor alegeri. Va fi o lupta apriga pentru a declansa sau opri un val pro-USL. Exclud varianta că PDL va avea argumente sa pozeze in invingator – ar fi chiar o surpriza. E vorba de batalia care incepe pentru alegerile parlamentare. PDL are nevoie sa arate ca nu pierde, USL are nevoie sa arate ca e inevitabila victoria in noiembrie. Public tinta: alegatorii, primarii PDL si investitorii (in participatii politice).
Cand vrei sa afli scorul unui partid la locale e mai greu tehnic pentru ca trebuie sa insumezi scorul fiecarui partid din fiecare localitate, din toata tara, obtinut printr-o conventie, fie de la Consiliile locale fie de la cele judetene. In 2012 asta va fi imposibil de calculat pentru PDL, asa cum va fi si pentru PNL si PSD separat pentru ca ele sunt contopite in USL si in unele locuri vor candida separat totusi.
PDL va muta discutia de la “suma voturilor pentru CJ” spre “cati primari a pastrat” sau castigat, incercand sa declare victoria si ca isi mentine de fapt aprox 30% din primarii din tara. Acolo e punctul lor tare. USL va muta discutia despre numarul de consilieri locali/judeteni, unde “membership”ul consilierulor locali e “pe partid”. Cert e ca va fi o lupta intinsa pe mai multe zile, deoarece simplul scor dn prima seara a alegerilor nu ne va spune nimic. De fapt probabil nici nu se vor face exti-polluri decat in unele orase “simbol”. Canalele media ale puterii vor face exitpolluri in orasele favorabile puterii, iar canalele media ale opozitiei in orasele favorabile opozitiei. Fiecare va incerca sa anunte ca e “pe cai mari”
Cei care lucreaza cu istorii de vot si geografii electorale stiu ce bataie de cap reprezinta astfel de situatii. Asa cum a fost in trecut si cazul altor aliante precum CDR, ADA sau PSD+PC. Totusi, acum lucrurile sunt mai incurcate, libertatea de a face aliante locale a organizatiilor PDL, cu oricine doresc – lucru care se intampla deja – complica mai rau lucrurile. Pentru ca e vorba de combinatii multiple. La fel situatia USL unde vor exista “pachete” de localitati unde PSD, PNL si chiar PC merg separat in alegeri, ca lista si candidati la primarie.
tehnic sunt de acord cu tine (mai ales in ceea ce priveste geografia electorala) dar “comunicational” as avea o nuanta de adaugat. Nu se va putea face comunicare in vid. Comunicarea va fi influentata (dependenta) de ceea ce exista deja in mintea “receptorilor” comunicarii cu pricina. Sunt doar doua variante: fie sunt interesati din precampanie si incearca sa-si pregateasca teme (Ex: clujul e dovada ca reforma “a fost inteleasa” ) fie vor bloca interesul pt alegerile locale sperand ca teme colaterale (referendumuri, arestari, razboaie civile, apocalipse etc) le vor permite sa comunice localele ca teme marginale.
Ideea ca vor putea dupa alegeri sa spuna ca de fapt nu conta Bucurestiul, nr de presedinti de consiliu judetean etc etc fara sa fi spus dinainte ca de fapt conteaza Pinalty, Falca, comunele din zonele sarace etc mi se pare nerealista.
Pingback: carteloil
Pingback: sidegra