Am prezentat vara trecuta (2012) la University of Illinois o lucrare, “Romania’s Total War, or How Political Marketing Strategies Work in a Democratic Process”. Era despre cum dezbaterea electorala si lupta politica acapareaza permanent institutiile democratiei in Romania. Am aratat ca toate momentele electorale majore de dupa ’90 au avut ca tema centrala “sistemul politic”, mai ales sistemul electoral, mass-media si “democratia” ca un tot. Spuneam ca tema “la zi” atunci era “democracy and the rule of law” (paradoxal poate acum, tema era atunci o tema eminamente a USL). Estimam ca urmatoarea “reduta” va fi Constitutia – gandidu-ma mai mult la dorinta ambelor tabere de a o modifca.
Am facut lucrarea in aprilie-mai si am “livrat” prezentarea dupa alegerile locale, in iunie, si inainte de razboiul “romano-roman” de la Referendum. Am fost confirmat din pacate cu varf si indesat pe chestiunea Constitutiei, tema spre care s-a transferat razboiul electoral.
De cateva zile razboiul se muta asupra altora institutii – desi nu sunt teme noi deloc. De data asta e vorba de institutii ale statului, dar cu rol semnificativ in cadrul democratic. E vorba de 1) SRI si, vedem acum, de 2) MAE si apartenenta Romaniei la UE. In primul caz avem de-a face cu atacuri care au ca subiect serviciile de informatii, venite din diverse colturi ale puterii.
In al doilea caz vorbim de o disputa provocata de doi consilieri prezidentiali (Diaconescu si Lazaroiu) care enunta posibilitatea iesirii Romaniei din UE si care vorbesc direct despre grupuri de interese care actioneaza pentru iesirea Romaniei de pe “orbita” occidentala. Lor le raspunde MAE, nu un un politician, condus intr-adevar de un membru PSD, amplificand “gravitatea” temei.
Vreau doar sa pun chestiunile din acest zile in contextul ultimilor 23 de ani. Si sa subliniez responsabilitatea ambelor parti fata de utilizarea institutiilor democratiei in razboaie electorale. Repet aici ce i-am spus lui Cristian Diaconescu intr-o emisiune de asta toamna la B1Tv: reprosul UE si US din vara-toamna lui 2012 nu a fost adresat unei singure tabere; ambele parti de atunci au escaladat un conflict politic si ambele au o raspundere in a reaseza lucrurile la o normalitate. La fel e si acum, cand in criza din inspiratie politicienii apeleaza la spaima ca arma politica si cand tot felul de consilieri si consultanti apar pe la tv sa ne indice misterios o nebuloasa a conspiratiilor “strategice si economice”.
* Imaginea care ilustreaza articolul este de aici.
Thank you for your shening. I am worried that I lack creative ideas. It is your enticle that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://accounts.binance.com/en/register?ref=P9L9FQKY