Agenția de Rating Politic
Client:Proiect inhouse
Date:February 07, 2013

Prima simulare electorala independenta nationala (2012)

Agentia de Rating Politic a realizat prima simulare nationala independenta a alocarii de mandate pentru Parlament pe baza rezultatelor de la alegerile locale, in septembrie 2012.

Am avertizat primii asupra maririi numarului de parlamentari prin efectul legii. Estimarea noastra, pe baza alegerilor locale, a fost 77 de mandate in plus si a fost considerata la acea vreme „imposibila”. In realitate, dupa decembrie 2012, Parlamentul are 117 parlamentari in plus fata de numarul de colegii calculat prin lege.

Simularea a fost facuta pe baza intelegerii amanuntite a unui sistem electoral complex, prin procesarea a milioane de date de la alegerile locale si prin implementarea unui sistem informatic propriu pentru acest proiect.

Agentia de Rating Politic a teoretizat si un efect „pervers” al alocarii de mandate in sistemul romanesc mixt: „prima majoritara” – specifica sistemlor elecorale majoritare. Prin acest efect castigatorul, USL, avea sa castige un bonus important in mandate la redistribuirea nationala. Faptul a fost confirmat din plin de rezultatul alegerilor din 10 decembrie si explicatia data de Agentie a fost preluata de toti comentatorii relevanti.

* Imaginea cu Harta Romaniei a fost prealuata de la aceasta adresa.