Agenția de Rating Politic
Date:September 12, 2013

Barometrul national “Piata politica”, iunie 2013

Barometrul national de opinie  publică “Piata politica” a fost realizat in perioada 29 mai – 6 uinie 2013, cu interviuri telefonice (CATI). Tema principala abordata a fost revizuirea Constitutiei.

Barometrul de opinie naţional „Piaţa politică”, 29 mai – 6 iunie 2013
Comunicat de presă

Agenţia de Rating Politic a realizat în perioada 29 mai – 6 iunie 2013 un sondaj de opinie naţional din seria barometrelor de opinie „Piaţa politică”.

Pentru alegerile parlamentare intenţia de vot pentru partide (luate separat) se menţine în marjele anterioare: PSD este pe primul loc cu 37,2%, PNL pe locul al doilea cu 23%, PDL 9,5%, PPDD 6,8%. Pe termen mai lung se poate observa un regres al PDL şi PPDD faţă de alegerile parlamentare. PDL a ajuns să oscileze în jurul valorii de 10% faţă de 16% la parlamentare, iar PPDD în zona 7% faţă de 14% la parlamentare. În cazul PDL vorbim de emergenţa unor grupuri politice alternative, Mişcarea Popluară şi Forţa Civică-PNŢCD care rup din bazinul „tradiţional” al PDL câte aproximativ 4%. În cazul PPDD vorbim de lipsa de orizont a aceste formaţiuni, închiderea OTV şi deja numeroasele plecări de parlamentari.

Aceaşi situaţie e valabilă şi pentru votul cu USL şi cu alte alianţe în listă: USL ar obţine 58,5% din voturi, PDL 9,4%, PPDD 6,7%, iar noile formaţiuni din bazinul electoral PDL-Băsescu, Alianţa FC-PNŢCD 5,2% şi Mişcarea Populară 4,5%.

Intenţia de vot pentru preşedinte, în varianta candidaturilor separate de USL, îl indică pe Crin Antonescu (PNL) pe primul loc cu 30,9%, pe Victor Ponta (PSD) pe locul al doilea cu 23% şi pe următoarele locuri pe Mugur Isărescu (MP) 17,5% şi Mihai Răzvan Ungureanu (12,5%). Prezenţa ultimilor doi în listă reduce aproape complet intenţia de vot pentru liderul PDL Vasile Blaga la 2,9%. Dan Diaconescu nu mai strânge decât 5,9% faţă de acum un an când depăşea valori de 15%. Lista de candidaţi este ipotetică, intenţia fiind de a testa limitele şi scenariile de comportament în privinţa unor bazine de vot.

În cazul intenţei de vot pentru preşedinte cu un singur candidat USL, Crin Antonescu, şi un singur candidat din zona MP-FC-PNŢCD scorurile arată o coerenţă a bazinului comun PNL-PSD: Crin Antonescu ar obţine 50,4%, iar Mihai Răzvan Ungureanu 22,3% din partea Alianţei PNŢCD-FC. Schimbarea listei arată că mare parte din intenţia de vot pentru Mugur Isărescu la întrebarea anterioară este motivată de capitalul său public personal şi nu se transferă automat oricărui candidat al acestui bazin electoral. Totodată observăm că Mihai Răzvan Ungureanu nu are potenţial să reunească mai mult de 22-23% din acelaşi bazin electoral, fiind limitat în această susţinere, în timp ce Vasile Blaga obţine aici 7%.

În cazul revizuirii Constituţiei toate temele testate întrunesc o majoritate de susţinere (peste 50%). În pofida unor dezbateri publice care asumă „dispreţul românilor pentru Parlament” obsevăm că toate subiectele care privesc întărirea rolului Parlamentului şi echilibrul între puteri sunt bine primite. Singura chestiune ce are o susţinerea mai scăzută, pentru că este şi mai tehnică, este ideea moţiunii „constructive” (propunerea unui prim ministru „la schimb”).

Tema regionalizării este încă neclară pentru o majoritate a românilor. 53,5% susţin că le e mai degrabă „neclar” ce va însemna regionalizarea. Cu privire la scandalurile din USL din ultima perioadă 55,7% dintre cei intervievaţi spun că o rupere a USL ar însemna trădarea electoratului care a votat acest bloc politic, iar 41,7% faţă de 24,9% văd o relaţie de colaborare, mai degrabă decât de ostilitate între partenerii din USL. Aproape la fel de mulţi în iunie, 49,4%, faţă de 51,7% în aprilie, spun că USL va dura până la alegerile prezidenţiale din 2014.

Sondajul a fost realizat în perioada 29 mai – 6 iunie, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia României de 1100 de persoane, cu interviuri telefonice şi are o eroare de 2,47%. Cercetarea face parte dintr-o serie de studii şi analize ale Agenţiei de Rating Politic realizate pentru uz propriu, intitulată „Barometrele Piaţa politică”.

Raportul poate fi citit aici.