Mai multe observatii ale unor comentatori politici, cumulate cu propriile cercetari ale opiniei publice precum si cu analizele noastre asupra mesajelor transmise in mass-media (in perioada ianuarie – februarie 2008) duc, toate, la aceeasi concluzie – exista o fluctuatie importanta a bazinelor de vot in cazul liderilor politici de piata Traian Basescu, PD-L si PSD.
Ne referim la afirmatiile publice ale unor comentatori ca Bogdan Teodorescu, Marius Pieleanu si altii ce sugereaza ca lideri ce au dominat sondajele la capitolul incredere sau intentii de vot – Traian Basescu, PD-L – in ultima perioada au probleme in ceea ce priveste stabilitatea propriilor bazine electorale. Cu alte cuvinte, se observa o instabilitate in ceea ce priveste increderea sau intentia de vot pentru Traian Basescu si PD-L, care poate schimba situatia politica generala, avand in vedere ca in cazul PSD se constata o usoara redresare.
Ipoteza fluctuatiilor bazinelor de vot este confirmata partial si de cercetarile noastre de opinie facute in unele zone electorale. Mai mult, studiul statistic al evolutiei acestor actori in mass-media, coroborat cu studiul mesajului transmis, arata si el ca:
– PD-L nu a avut o reprezentare puternica in mass-media, plasandu-se rar in topurile noastre de prezenta mediatica (vezi pentru exemplificare Bursa Politica) ceea ce arata ca acest partid a avut probleme in a transmite imaginea si mesajul unui partid care este lider de piata.
– Mesajul transmis de Traian Basescu il arata pe acesta intr-o postura usor nuantata fata de anul 2007. Fara sa paraseasca liniile mari ale pozitionarii sale deja “clasice” (pozitonarea conflictuala fata de intregul sistem politic, desemnat ca fiind “corupt” si necesar a fi reformat), se observa o temperare a discursurilor si pozitiilor sale oficiale. In ceea ce priveste aceasta schimbare tactica, se pot avansa doua ipoteze: fie aceasta schimbare a “tonului” a contribuit la fluctuatiile bazinelor de vot, fie, dimpotriva, staff-ul prezidential s-a sesizat cu privire la aceste fluctuatii si s-a recurs la aceasta temperare a mesajului presedintelui pentru a contracara un eventual recul electoral.
Ramane insa de vazut daca sondajele realizate la nivel national pe perioada lunii februarie (date publicitatii in luna martie) vor confirma daca aceasta tendinta este de amploare sau daca este doar o fluctuatie de moment.
In orice caz, aceste fluctuatii arata ca lucrurile nu sunt nici de departe batute in cuie in ceea ce priveste competitia politica in anul electoral 2008 – actorii arata ca au slabiciuni de organizare, de mesaj, iar aceste slabiciuni se reflecteaza in fragilitatea bazinelor electorale, imposibil, se pare, de “fidelizat”, cel putin asa cum sta situatia in acest moment.
PSD poate “profita” de aceste evolutii pentru a recupera o parte din electoratul social-democrat care nu a fost pastrat de PD-L. De altfel, fluctuatiile de bazin electoral amintesc de structura diversa ideologic din care este compusa PD-L, partid de tip “catch-all”, ceea ce ii ridica probleme de stabilitate electorala.
Pingback: UP-DATE ALERTA: Trend descendent pentru Traian Basescu si PD-L in mediul urban? « Agentia de Rating Politic. Blog.
Pingback: UP-DATE ALERTA: Trend descendent pentru Traian Basescu si PD-L? « Agentia de Rating Politic. Blog.
Pingback: Traian Basescu in cautare de adversar? « Agentia de Rating Politic. Blog.